“Andrew Wyeth in China” Sergisi Asya Turundan Sonra New York’da

h. nazan ışık—

12 September 2012—

Amerikalı ünlü ressam Andrew Wyeth (1917-2009)’ın eserleri Pekin ve Hong Kong’u kapsayan  Asya turundan sonra, Christie’s Private Sales ve Adelson Gallerilerinin iş birliği ile New York’ta sergileniyor. 4 Eylül-25 Eylül 2012 arasında Christie’s Private Sales Gallery’de sunulan sergide yaklaşık 40 eser yer alıyor.

 

andrew wyeth
Andrew Wyeth (1917-2009), Faraway, 1952.  Kağıt üzerine suluboya ve dry-brush. ©Andrew Wyeth

Sergide vurgulanan üç eser var: bunlardan biri Faraway. Wyeth’ın 1952’de dry-brush kullanarak yarattığı ilk eserlerden biri ve model olarak oğlu Jamie Wyeth’ı kullanmış.  Diğer eserler; Andrew Wyeth’ın studyosundan direkt olarak ödünç alınan ve ilk kez sergilenen The Lowers ve Wyeth’ın eserleri arasında dünya açık attırma rekoru olan Ericksons.

Sergide ayrıca Andrew Wyeth’ın sanatını anlatan ve Çinli sanatçılar üstündeki etkileri dile getiren videoda var.

Adelson Galerilerinin başkanı ve sanat tarihçisi Warren Adelson “ O’nun göz-el teknik yeteneyi çok olağanüstüydü.  Gözün ve beynin ne gördüğünü kağıda aktarmak sadece gerçekcilik değil, aynı zamanda o’nun iç vizyonunun yansımasıydı. Kullandığı palet, yıllarca sürdürdüğü, aynı renkleri kapsayan kontrollü bir paletti. Yarattığı ışık hissi biraz puslu, sisli, dumanlı gibiydi.  Sabah beşte kalkar ve uyanık kalırdı bütün gün.  Havanın ışık üstündeki etkisi önemliydi onun için”.

Oğlu, Jamie Wyeth “ Babam kendi hayatını ve kendi çevresini kayıtlıyordu. Oydu o’nu ilgilendiren. Etrafını kendi vizyonunu ile kaydediyordu”.

Sanat eleştirmeni Li Xian Ting “ Wyeth çok gerçekçi bir ressamdı. Buna rağmen, o bir ağaç boyadığı zaman, ağaç değildi boyadığı, o bir iç duyguyu dile getiriyordu” diye anlatıyor sanatçinın eserlerini.

Sergide suluboya, tempera, dry-brush, suluboya-kalem, tempera -kalem kombinasyonlarının yanısıra, bir çok esere temel olan eskizlerden oluşan yaklaşık 40 eser yer alıyor.

© h. nazan ışık

http://www.turkishny.com/h-nazan-ik/24-h-nazan-ik/100389-andrew-wyeth-in-china#.UggayLzlWUw