Documentary Fortnight 2013: MoMA’nın Uluslararası Belgesel Film ve Medya Festivali

h. nazan ışık—

17  Subat 2013 —

MoMA’nın yıllık düzenlediği “Documentary Fortnight”, iki-haftalık Uluslararası Belgesel Film ve Medya Festivali 15 Şubat’ta başladı ve 4 Mart’a kadar sürecek.  Çağdaş sanat ve kurgusal olmayan uygulamalar arasındaki ilişkiyi inceleyen yeni belgesel filmleri ve belgesel sinemadaki yenilikleri yansıtan festival bu yıl 12inci yılını kutluyor.

Bu yıl çoğu Amerika veya New ¥ork’ta ilk kez gösterilen Letonya, Hollanda, Ingiltere, Almanya, Portekiz, Meksika yapımı filmlerde dahil 21 uzun ve 2 kısa metrajlı film var ve MoMa yetkilileri filmlerin yönetmenleri tarafından tanıtılacağını bildirdi.

Programda 4 bölümden oluşan Küba’dan Yeni Kısa Metrajlı filmlerin yanısıra “MoMA Selects: POV” adı altında MoMA’nın  25 yıllık tarihi olan POV (Point of View)’den  seçtiği ödül kazanmış, dikkat çekmiş, tartışmaya yol açan 22 film var. POV (Bakış açısı) 1988’de PBS (Public Broadcasting Service) tarafından başlatılmış ve çağdaş kurgusal olmayan programlara adanmış Amerikan televizyonunda en uzun süren program.

aaaKino Lorber Film

POV’de sunulan filmlerden biri de bu sene belgesel filmler  kategorisinde Oscar’a aday gösterilen  “5 Broken Cameras”.

Kino Lorber Release  “5 Broken Cameras” çiftci ve kameraman olan Filistinli Emad Burnat ve İsrailli yönetmen Guy Davidi’nin ortak yaptığı bir belgesel.  Emad Burnat tarafından çekilen film , Burnat’ın yaşadığı İsrael işgali altında West Bank’teki Bil’in köyünde İsraillerin dikmek istedikleri ayrılık duvarına karşı köylülerin verdiği direnişi kaydeder.

Festival hakkında bilgi ve filmlerin gösterim gün ve saatleri

http://www.moma.org/visit/calendar/films/1351

den alınabilir.

© h. nazan ışık