NEW YORK’TAN TÜRKIYE’YE MESAJ: “ TAKSİM YALNIZ DEĞİL!”

h. nazan ışık—

8 June 2013—

Geçen hafta, 1 Haziran 2013 Cumartesi günü çok erken saatte Facebook’ta en az beş kişiden gelen “GEZI PARK TAKSİM DİRENİŞ DAYANIŞMA PROTESTOSU BÜGÜN NEW YORK ZUCCOTTI PARK’TA” bir duyuru gördüm. Türkiye’de daha bir gün önce olan olaylardan sonra hemen düzenlenen bu protestoya kaç kişinin gelebileceğini tahmin edemedim.  Gittim, Oradaki polislere “kaç kişi var dersiniz”  diye sordum.  “ Aşağı yukarı 1500 kişi”  dediler. Daha sonra başka bir yetkili  “Parka ortalama 3000 kişi girdi çıktı” diye belirtti. Bu kadar kısa süre içinde bu kadar Türk’ün dayanışma amacıyla bir araya gelmesi etkileyiciydi.

NY supports gezi park protestFoto: © h. nazan ışık

Çağrıya katılan Türkler New York’ta Zuccotti Park’ta

Buradaki Türklerin dış basından ve sosyal medyadan öğrenebildikleri kadarıyla,  olaylar 27 Mayıs’ta Istanbul’un en merkezi yeri Taksim’deki Gezi Parkı’nın yerine bir alışveriş merkezinin kurulma kararına karşı, küçük bir çevreci grubun barışcıl bir gösteri düzenlemesiyle başlamıştı.  31 Mayıs’ta bu barışcıl gösteri, polisin kullandığı göz yaşartıcı gaz,  fiziksel şiddet, tazyikli su ve plastik mermilerle bozulmuştu.  Bu olay, aynı gün binlerce kişinin Taksim’de bir araya gelmesine sebeb olmuştu.

New York’ta “Occupy Wall Street” eyleminin başlatıldığı Zuccotti Park’ta buluşan “Gezi Park Taksim Direniş Dayanışma Protestosu” na katılan Türklerin elinde her türlü sloganı görmek mümkündü.  Pek çoğu Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı konu alıyordu. “İstifa Erdoğan” , “Erdoğan=Hitler”, “Halklar Kazanacak”, “ Biz Durmayız; Biz Atatürk’ün Çocuklarıyız” bunlar arasındaydı.  Ama en çok rastladığım pankartlar, sloganlar “Taksim is Not Alone (Taksim Yalnız Değil)!” , “İstanbul Yalnız değil”, “Diren Taksim”, “Gezi Parkı Seninleyiz” veya “Gezi Parkı Bizimdir, idi.

New York'ta Gezi Parkõ protestosuFoto:© h. nazan ışık

Desteklemeğe katılan ODTÜ öğrencileri Zuccotti Park’ta.

Yukarıdaki resimde görülen üç genç (soldan sağa, Efe İ., Fıratcan F. ve Çaka E.) ile tanıştım. Hepsinin elinde smart phone vardı. Türkiye’deki olanları anında izliyorlardı.  Üçüde, Ankara  Orta  Doğu Teknik Üniversitesi öğrencileri ve burada  Binghamton Üniversitesi’nde  “Çift diploma programı”nda 2 senelik eğitim yapıyorlarmış. “Türkiye’de olmayı isterdik ama gitmemiz imkansız,  New York’ta böyle bir dayanışma gösterisinin olduğunü duyar duymaz buraya geldik,  üçbuçuk saat sürdü yolculuğumuz, akşamada döneceğiz” dediler.

New York'da Gezi Parkõ protestosuFoto:© h. nazan ışık

Yalnız onlar değildi gelenler; En büyük ve en dikkati çeken  pankartlardan biri de  Karşıyakalılar imzası ile “Anamızı da Aldık Geldik”  idi.

NY supports Gezi Park ProtestFoto:© h. nazan ışık

Çocuklar da ellerinde balonları ile hem kendi çaplarında dayanışmaya katıldılar hem de parkta oynayarak iyi havanın tadını çıkardılar.

NY supports Gezi Park protestFoto:© h. nazan ışık

Herkesin suratında bir gurur ifadesi vardı.  Bir bey bayrağı çoşkuyla sallarken, bir bayan da Atatürk’ün resmini kendine elbise yapmıştı.

New York'ta Gezi Park Protestini supportFoto:© h. nazan ışık

Zuccotti Park’ta birde yeni evlenmiş bir gelin ve damat da vardı.

Gelinlik elbiseleri içindeki bir hanımla,  yakasında çiçeği ile siyah takım elbiseli bir bey gördüm.  Gittim  “ Bu sahici evlilik mi yoksa….” diye sordum.  “ Hem de çok sahici,  bugün Central Park’ta düğünümüz vardı, biter bitmez buraya geldik” dediler.  Gelin, Başak Aydın Gucciardo, Türk,  damat, Jim Gucciardo ise Amerikalı bir  görüntü yönetmeni . Diğer filmlerinin yanısıra Türkiye’de de “NY’da Beş Minare”, “Romantik  Komedi (Aşk Tadında)” ve  “Romantik  Komedi 2 (Bekarlığa Veda)” filmlerinde çalışmış.

New York'ta Gezi Parki ProtestosuFoto:© h. nazan ışık

Parkta Birinin elinde bayrağı, iyi giyinmiş üç hanım parkta dinlenirken

NY supports Gezi Parkõ protestFoto:© h. nazan ışık

Bu, 1 Haziran  “Gezi Park Taksim Direniş Dayanışma Protestosu” New York’taki protestoların başlangıcıydı.  Ondan sonra hafta içinde hergün, öğle saatı Türk Konsolosluğunun önunde, ve aksan üstü de Union Square’de, dün de gene Zuccotti Park’ta gösterişlere devam edildi.  Oralardan resimleri daha sonra vermek üzere….

© h. nazan ışık

Photos © h. nazan ışık / NKENdiKEN