Film: Jealousy (La Jalousie)

h. nazan ışık—

14 Ağustos, 2014 —

Philippe Garrel’in filmi Jealousy (2013 Venice Film Festival, 2013 New York Film Festival)çeşitli ilişkileri ve içinde bulunanların his dünyalarını 77 dakikada derinlemesine özenli inceleyen bir film.

jealousy 2

Distrib Films

Soldan sağa Olga Milshtein, Louis Garrel and Anna Mouglalis Phillippe Garrel’in Jealousy filminde.

Film, hislerini saklamaya, göz yaşlarını tutmaya çalışan bir kadınla başlar ve perde yavaş yavaş siyaha dönüşür. Öbür odadan gelen “ Yapma bunu, Louis, beni yalnız bırakma!” lafları ile uyanan bir kız çocuğu ile açılır tekrar. Çocuk kalkar, kilit deliğinden annesinin ve babasının konuşmalarını izler. Paltosu üstünde babası “Gitmem lazım.”der. Kız, belki babasının yanına geleceği umuduyla hemen yatağına döner. Louis (Louis Garrel) karısı Clothilde (Rebecca Convenant) ve kızı Charlotte’u (Olga Milshtein) hiç açıklama yapmadan terkeder. Yeni hedefi sevgilisi Claudia (Anna Mouglalis) ile yaşamaktır.

Filmin başında bu ayrılık sahnesini çocuğun gözünden izlemek ilginçti. Daha sonra Charlotte, filmin pek çok sahnesinde, annesinin iç duygularının, babasıyla kendi ilişkisinin, babasının yeni sevgilisi ile kendi ilişkisinin ve kendi duygularının sunucusu olur.

Basın notlarından öğreniriz ki küçük kız Charlotte aslında Philippe Garrel’in kendisi ve (yönetmenin kendi oğlu Louis Garrel’in canlandırdığı) Louis de Philippe Garrel’in kendi babasıdır. Yani bir yerde özyaşama dayanan bir öyküdür film.

Altı yıldır rol alamayan aktris Claudia ile tiyatro oyuncusu Louis pek ışık almayan küçük bir eve taşınırlar. Mutludurlar. Ama Claudia terkedilmek korkusundadır. Hatta bir gün kız arkadaşı ile sohbet ederken, birden terkeder, eve koşar, sarılır Louis’ye ve “ Gittin diye çok korktum” der.

Zaman geçtikçe Claudia, ve ilişki değişmeye başlar. Bir akşam barda birisiyle tanışır, “Adımı ve buraya sık gelip gelmediğimi sorma. Ben sır, gizem, severim. Gizlenmiş sözleri severim” der adama. Adamla beraber sigara içmek için dışarı çıkar, adam kulağına birşey söyler ve beraber yürürler. Bir sure sonra Claudia’nın bir evden yalnız çıktığını görürüz. Bir gün Louis sorar, “ Eğer birimizden birimiz aldatırsa, söyler miyiz?” Claudia “ Çok komplikesin. Sadece beni sevmene ihtiyacım var, ve de ikimizin mutluluğuna”der. Ama komplike olan Claudia’dır. Dışardaki ilişkileri devam eder ve bir mimarla tanışır. Şimdi kıskanç olan Louis’dir. Louis’nin kız kardeşi Esther (Esther Garrel: gerçek hayatta da Louis Garrel’in kız kardeşi ve yönetmen Philippe Garrel’in kızı) hep yanındadır.

Marc Cholodenko, Caroline Deruas, Arlette Langmann and Philippe Garrel tarafından yazılan senaryo, Claudia’nın “gizlenmiş sözleri severim” dediği gibi karakterlerin hislerini çok kısa cümlelerle, ya da hiç konuşmadan yüz ifadeleriyle, vucut hareketleriyle, ama yeterli ve derin olarak veriyor. Örneğin, baştaki ayrılık sahnesini izleyen sahnede Louis ve Charlotte birşeyler çızmektedirler. Clothilde gelir eve, Louis ayrılır. Charlotte çizdikleri resmi gösterir annesine. Annesi sorar, “göz yaşlarını kim çizdi, baban mı?” Charlotte annesine bakmadan “ben” der.

Bir sahnede seyirciye yeterli bilgi verdikten sonra başka sahneye geçen film, kısa kısa sahnelerin bir araya gelmesiyle yapılmış hissini veriyor sanki aradaki detaylı sahneler atlanmış gibi. Örneğin Claudia barda tanıştığı adamla beraber terkeder barı. Beraber yürürler. Sonra ki sahnede Claudia’yı bir binayı yalnız terkederken görürüz. Hakikaten orada ne olduğunu görmeğe ihtiyaç var mı?

Yönetmen Philippe Garrel, Belçıkalı görüntü yönetmeni Willy Kurant (Orson Welles, Agnes Varda, Jean-Luc Godard, Maurice Pialat gibi ünlü yönetmenlerle de çalışmış), ve kurgucu Yann Dedet (François Truffaut. Maurice Pialat ile çalışmış) aile, abi-kardeş, baba-kız, kız- babanın hayatına giren kadınlar, çabalayan iki aktör sevgili gibi çeşitli ilişkileri ve bu ilişkilerin getirdiği duyguları siyah beyaz filmle, 77 dakikada çok derinlemesine vermişler.

Jealousy

15-28 Ağustos’ta

Film Society of Lincoln Center’da

 

Yönetmen: Philippe Garrel;

Senaryo: Phillippe Garrel, Caroline Deruas, Arlette Langmann ve Marc Cholodenko;

Görüntü yönetmeni: Willy Kurant;

Kurgu: Yann Dedet;

Müzik: Jean-Louis Aubert;

Yapımcı: Saïd Ben Saïd;

Distrib Films

77 dakika

Oyuncular: Louis Garrel (Louis), Anna Mouglalis (Claudia), Rebecca Convenant (Clothilde), Olga Milshtein (Charlotte) ve Esther Garrel (Esther).

© NKENdiKEN.com

© h. nazan ışık