NEW YORK TURKISH FILM FESTIVAL 2015 (PART 3)

h. nazan ışık—

5 Nisan 2015—

Unutursam Fısılda ve Ramin Matin’in filmi Kusursuzlar iki kız kardeşin hikayeleri. Ayrı konularla genelde onların sevgileri, arkadaşlıkları, acıları, hayal kırıklıkları. oyunları, intikam hisleri, affedilme istekleri gibi insanlığa dayanan hisleri dile getiren iki film.

Director of Impeccable Ramin Matin after the movie

© h. nazan ışık

Yönetmen Ramin Matin filmi Kusursuzlar’ ı tanıtıyor.

Film bir plaj sahnesi ike açılır. Birisi bikinisiyle güneşi, denizi, manzarayı, hayatı kucaklarken, öbürü kapalı elbise içinde, büyük güneş gözlükleri , sapka ve şemsiye altında sanki bieşeylerden kacar gibidir. Ikisi de iyi okullara gitmiş, zengin bir aileden gelen, erzaman ziyarete geldikleri ölen büyükannelerinin yazlık evinde kalan ve bir trajediye iki ayrı tepki gösteren iki kız kardeştir.

Ramin Matin: Herkes düşünür ki iyi okula gitmiş, batı Türkiye’de büyük şehirde yaşayan, zengin, ‘Burjuva’ diyeceğimiz sınıftan gelenlerin problemleri yoktur. Oysaki gerçek hayatta onlar da heryerde olabileceği gibi şiddetin, tecavüzün kurbanı olabilirler. Kadının Türkiye’deki durumunu konu alan bir film yapmak istemiştim. Bu film onu dile getirmeği amaçlar.”

Bu film ayrıca iki kardeşin birbirlerine karşı yaptığı pisikolojik baskıyı da konu alır. Filmin bu yönünü nasıl çektiklerini Ramin Matin şöyle anlatır : “ Biz danışmacı olarak hakiki psikolog ile calıştık. Çekimlerden önce hiç prova yapmadık ama danışmanla beraber önce karakterin analizi yapıldı ve sonra her oyuncuyla bu sanki hakiki terapi gibi konuşuldu. Ve en önemlisi iki karakterin birbirleri ile film hakında konuşmalarını yasaklamıştım önceden, böylece sahne çekilirken ilk kez hislerini, tepkilerini dile getirdiler.

NY Turkish FF 2015

© h. nazan ışık

                                    Kusursuzlar filminin yönetmeni Ramin Matin.

Filmin gösterimi ve soru/cevaptan sonra Ramin Matin ile kısa bir sohbetim oldu. Her yönetmene/oyuncuya/ artiste/ mülakat yaptığım herkese sorduğum bir sorumu sorma fırsatım oldu.

h. nazan ışık: Eğer siz gazeteci, seyirci, kısaca soru soran olsaydınız ne sorardınız Ramin Matin’e?.

Ramin Matin: Herşeyi konuştum. Valla…(biraz düşündü)…aklıma hiçbir soru gelmiyor. Kusura bakmayın! Güldü…(sanki gene düşünür gibi yana baktı). Gülümsedi gene….

New York Turkish Film Festival dün Çağan Irmak’ın Unutursam Fısılda (Whisper If I Forget) filmi ile sona erdi.

NY Turkish FF

© h. nazan ışık

Bu kez filmi yönetmen Çağan Irmak yerine filmin oyuncusu Mehmet Günsür tanıttı.

Bu film de iki kız kardeşin hikayesini anlatır. Küçük bir kasabada yasayan edebiyatı seven, şiir yazan, sıkılgan abla ile, atılgan, sarkı söylemeği seven küçük kardeşin hikayesi. Herşey kasabaya gelen yakışıklı genç bir erkeğin gelmesi ile değışır. Iki kız kardeş aynı erkeğe ilgi duyarlar. Erkek sarkı söylemeği seven küçük kardeşe ilgi duyar ve beraber Istanbul’a taşınarak bir grup kurarlar. Büyük abla kalbi kırık kasabada kalır. Kız adını sahne için değiştirir ve hepsi meşhur olurlar….Ama hayat herzaman umulduğu gibi yürümez…..Filmin açılıs sahnesinde olduğu gibi sarkıcı alzaymır hastası olarak kasabaya ablasının yanına döner. Ve filme adını veren gerçek ortaya çıkar.

Eminim buna benzer konuyu, filmi daha önce gördük. Ama genede özür dileme, affedilme isteği ve itiraf gibi konuları mutlu bitimle görmek insanı etkiliyor.

Fotoğraflar: © h. nazan ışık /NKENdiKEN   Bütün haklar saklıdır, All rights reserved

© h. nazan ışık

© NKENdiKEN