One Stone, Three Birds: The Rocky Horror Picture Show: Bir Taş, Üç Kuş

h. nazan ışık—

7 August 2015—

Biliyorum “Bir taşla iki kuş öldürmek” daha alışılmış bir deyim, ama bu kez, bu olayda “bir taşla üç kuş yakalamak” daha doğru olacak.

Düşünün, Film Society of Lincoln Center’ın Sound+Vision mini serisinden The Rocky Horror Picture Show’u görmek, Lincoln Center’ın düzenlediği Out of Doors programına gitmek ve NYC RHPS (New York City’s Rocky Horror Picture Show) oyuncularından filmin sahne adaptasyonunu görmek istiyorsunuz. Tek problem hepsi aynı anda oluyor….

Lincoln Center’in programı bu soruna ilginç ve yaratıcı bir çözümle geldi. Üçü bir arada, aynı gecede, aynı sahnede neden sunulmasın!!!

DSCF2630 susan

© h. nazan ışık

The Rocky Horror Picture Show Lincoln Center’da Damrosch Park Bandshell’de sessiz olarak gösterilirken, seyirciler telsiz kulaklıklarla filmi ve NYC RHPS oyuncularından sahnede filmin sahne adaptasyonunu seyrettiler.

Kulaklıklar seyircilere bir düğmeye basarak iki alternatif veriyordu: Ya sadece filmi izlemek (yeşil), ya da oyuncuları ve de yapılan şakaları da duymak (mavi ve kırmızı). Resimde görüldüğü gibi hemen hemen herkes mavi rengi seçmişti.

Jim Sharman’ın 1975 kült filmi The Rocky Horror Picture Show geleneksel olarak geceyarısı filmi olarak gösteriliyor. Bu seferde Lincoln Center’in Out Of Doors programı içinde aynı geleneğe uyarak film gece gösterildi, ama sessiz olarak. Film bedava idi, ama girmek için uzun bir kuyruk vardı.

Kapılar 22:00’de açıldı, 22:45 de seyircilere telsiz kulaklıkların nasıl kullanılacağı, filmin nasıl sunulacağı, ve özellikle seyircilerin katılımının hoş geldiği açıklandı. Filmin başlaması 23:00 ü geçti.

Genç nisanlılar Drad (Barry Bostwick) ve Janet (Susan Sarandon) yağmurlu bir gecede, arabalarının lastiği patlayınca, telefon bulmak amacıyla yolda gördükleri bir şato’ya giderler. Kapıyı baş hizmetci Riff Raff (Filmin, yazarı ve müziğini yapan Richard O’Brien) acar. Garip insanlar birşey kutlamaktadırlar. Şatonun sahibi, Transylvania’dan travesti çılgın bilim adamı Dr. Frank N. Furter (Tim Curry)ile tanışırlar. Dr, Frank kendi yarattığı gayet adeleli Rocky (Peter Hinwood)’yi hayata getirir. Ve genç nisanlılar için herşey değişir.

DSCF2622 tim

© h. nazan ışık

Solda Tim Curry (Dr. Frank N. Furtel rolünde) ve Richard O’Brien (Riff Raff olarak) filmin bir sahnesinde perdede görülürken NYC RHPS oyuncuları sahnede aynı sahneyi oynuyorlar.

Seyircilerin çoğu bütün şarkıları biliyorlardı. Ve kulaklıktan gelen uyarı ile herkes ayağa kalkıp, dans ediyorlardı. Bazıları filmdeki karakterler gibi bile giyinmişlerdi.

DSCF2615 dans

© h. nazan ışık

Çoğu, filmin diyaloglarını bile biliyordu ve film süresince filmin karakterlerine geri konuşuyorlar, ya da soru soruyorlardı. Herkes filmin havasınsaydı. Saat neredeyse gece 01:00’e gelmişti ve hala Damrosch Park doluydu.

Hava da çok yumusak, rutubetsiz, yağmursuz, çok sıcak olmayan güzel bir geceydi New York havasina göre. Ben de anlamadım vaktin nasıl geçtiğini. Hele “bir taşla üç kuş” öldürmek değil de yakalamak çok güzeldi.

© h. nazan ışık

Fotograflar © h. nazan ışık