Yıllık Batı Hint–Amerikan Karnavalı kesinlikle New York’un En Renkli Festivali

h. nazan ışık—

10 September 2015—

Yılın büyük bir kısmında. hemen hemen her hafta sonunda New York bir ülkenin festivaline, geçit törenine sahne oluyor. Hiç bir festival Batı Hint-Amerikan yada Karayip Festivali kadar renkli ve kalabalık olamaz sanıyorum.

DSCF4307 mask

© h. nazan ışık

Festivalde geçit törenine katılan biri Barbados bayrağı ve kıyafeti ile adayı temsil ediyor.

Bu festival Brooklyn’de Eylül ayının ilk Pazartesi günü yapılıyor ve Karayip adalarının kültürünü, müziğini, danslarını, renkli kıyafetlerini ve yemeklerini sunuyor.

Bu seneki festival 7 Eylül’de sabah 11:00 de New York Governor (New York Valisi) Andrew Cuomo’nun öncülüğü ile başladı.

Governor Coumo in parade

New York Governor (Vali) Andrew Cuomo (siyah ceketli) Batı Hint-Amerikan Karnıvalı geçit törenine katıldı.

Governor Cuomo ilk önce üzerinde koyu renk ceketle başladı yürümeğe. Elinde kaç tane bayrak taşıyordu bilmiyorum, ama kesinlikle Barbados, Jamaica, Trinidad, Haiti bayrakları vardı. O gün hava inanılmaz derecede sıcaktı, güneş bütün gücüyle insanın yalnız derisine değil, içine işleyecek kadar güçlüydü. Bir süre sonra Cuomo ceketini çıkararak yürüyüşe devam etmeği tercihledi.

Cuomo’nun arkasından New York Belediye Başkanı Bill de Blasio ve karısı Chirlane McCray katıldı yürüyüşe.

mayor Bill de Blasio and the First Lady at the parade

Mayor (Belediye Başkanı) Bill de Blasio elinde Batı Hint adalarının bayrakları ile ve karısı Chirlane McCray elinde mavi-sarı Barbados bayrağı ile (soldan ikinci) geçit töreninde.

Bill de Blasio ve karısı ayaklarında yürüyüş pabuçları ve havaya uygun hafif elbiseleri ile daha rahat görünüyorlardı. Chirlane McCray yürürken müziğin temposuna uygun, dans ederek yürüyordu.

Onların arkasındanda Senatör Chuck Schumer geçti. Elinde hiç bayrak yoktu, ama megafon vardı. Kullandığını görmedim, ama seyircilerin ellerini sıkıyor ve birşeyler söylüyordu.

Bütün politikacılar geçtikten sonra geçit tam festival havasına dönüştü.

west indiwn parade 2015

© h. nazan ışık

Bazı kıyafetler çok renkli ve çok büyüktü.

Giysileri hazırlamak çok zaman almış olmalı. Bazıları o kadar büyük, geniştiki birkaç tekerkeğin yardımına ihtiyaç vardı taşımak için.

Geçıte katılanlar kendi adalarının elbiseleri içinde ve kendi müziğinin eşliğinde geçti. Tam bir festival, karnaval havası vardı. Herkes dans ederek yürüyordu, hatta bazıları durup dans ediyordu. Kalipso, rege benim tanıdığım müzikler arasındaydı.

west indian day paade 2015

© h. nazan ışık

Yürüyüşün sonuna doğru geçide katılanların sayısı dahada arttı.

Yürüyüşe, geçite daha doğrusu festivale, karnavala katılanların sayısı o kadar çoktu ki geçitten çok, insan seli hissini veriyordu.

Daha sonra yürüyüşe katılan birisiyle tanıştım. Ayağında pabuç yoktu “İlk kez katıldım festivale, sandalet giymiştim, yürürken çıktı ayağımdan. Arkadan o kadar güçlü itiliyordum ki durup, eğilip sandaletlerimi almam imkansızdı. Ezilirim korkusuyla yürümeğe devam ettim. Tek düşündüğüm şey ayak parmaklarıma birileri basmadan yürüyebilmekti. Gelecek sene kesinlikle bağcıklı tennis ayakkabısı giyerim.” dedi.

48inci yılını kutlayan festival kesinlikle izlediğim en renkli, en kalabalık festivaldi.

© h. nazan ışık

Fotoğraflar © h. nazan ışık . bütün haklar saklıdır / all rights reserved,