NEW DIRECTORS / NEW FILMS Festival 2016 (16 March—27 March)

h. nazan ışık—

17 Mart 2016—

Her yıl bu aylarda, New york’ta, Film Society of Lincoln Center ve Museum of Modern Art tarafından düzenlenen küçük bir festival var; New Directors/New Films (ND/NF) . Bu festivalin amacı; çoğu, ilk uzun metrajlı filmlerini yapan yetenekli film yönetmenlerini ve aktörleri tanıtmak ve filmlere distribütür bulmada yardımcı olmak. Bu yıl 16 Mart-23 Nisan’da yer alan festival 45 inci yılını kutluyor.

Bu sene çok film görmedim festival başlamadan önce. Fakat gördüğüm iki filmden bahsetmek isterim. Raam Reddy’nin “Thithi”, ve Zhao Liang’ın belgeseli “Behemoth”

Hindistan’ın bir köyünde üç nesilin erkeğini konu alan“Thithi” 1989 doğumlu Hintli Raam Reddy’nin ilk uzun metrajlı filmi.

© h. nazan ışık

Raam Reddy ND/NF festivalinin MoMA’da verilen açılış gecesi resepsiyonunda.

Film 100+ yaşındaki bir adamın ölmesi ile başlar. Adam arkasında oğlu, Gadappa, onun oğlu Thamanna,ve onun oğlu Abhi’den oluşan üç nesil ve toprak, mülk bırakır. Adamın kendi oğlu Gadappa-ki oda yaşlı- malda gözü olmayan, içki ve sigarasıyla mutlu olan biri. Onun oğlu Thamanna ise mala düşkün ve dedesinden kalan malı almak en büyük amacıdır, ancak tek problem mülk kanun olarak kendi babasına kalmıştır, ne yapılabilir düşüncesi ile planlar hazırlar. Onun genç oğlu Abhi ise romantik amaçlar içindedir.

Köy halkı köyün geleneklerine göre adamın ölümünün 11inci günü “Thithi” denen törene hazırlanır. Ölenin kendi oğlu Gadappa’nın birşeyler söylemesi beklenir……

Drama mı komedimi desem bilemiyorum, kesinlikle i ikiside geçerli.

© h. nazan ışık

Zhao Liang ND/NF festivalinin MoMA’da verilen açılış gecesi resepsiyonunda.

Bu festival amacını, çoğu, ilk uzun metrajlı filmlerini yapan yetenekli film yönetmenlerini tanitmak olarak belirliyor ama, bazan birden fazla yapan film yapımcılarını da görmek mümkün. Bunlardan biri de Zhao Liang.

Zhao Liang’ın belgeseli “Behemoth” alışılan belgesellerden çok farklı. Filmden çok sanat, sinemadan çok fotoğraf yaklaşımında yapılmış. Eskiden fotoğrafcı olan yönetmenin hala fotoğrafta olan, sadece bir çerçeve içinde olayı gösterebilme yeteneği ile bu filmi görmek mümkün.

Hiç büyük şehirlerde yeni yapılan yüksek bir binada, ya da bir alışveriş merkezinde kullanılan çelik, demir gibi malzemelerin nereden geldiğınıi, nasıl yapıldığını hiç düşünür müsünüz? Belki cevabınız “Hayır” olacaktır!

“Behemoth” maden ocaği için amaçlı bir patlama ile başlar, ve büyük bir şehirdeki yüksek binalarla biter. Bu iki nokta arasında neler vardır, neler olur, zarar gören var mıdır? “ “Behemont” bunlara cevap getirir.

Zhao Liang bizi Çin’deki maden ocaklarına indirerek oradaki ‘yangın var gibi görünen’ şartlar altında işcılerin ‘cehenmem’ gibi bir yerde çalışmalarını gösterir. Ve bu koşulların çalışanların sağlıkları –özellikle ciğerlerini- nasıl etkilediğini gösterir. Olay sadece orada bitmez; bütün çevre de etkilenir. Hava, tabiat, çevrede etkilenir.

Film alışılan geleneksel belgesellerden çok farklı; konuşan kafalar yerine hemen hemen hıç konuşmayan işcıler görürüz. Ƒilm sorunu konuşmadan çok görüntü ile anlatmış.

Gördügüm en güzel belgesellerden biri.

Photos-fotoğraflar © h. nazan ışık

© h. nazan ışık