35’inci New York Türk Günü Yürüyüşü: Ne getirdi, ne eksikti…

h. nazan ışık—

22 Mayıs 2016—

21 Mayıs günü New York, Türk Amerikan toplumunun katıldığı 35. New York Türk Günü Yürüyüşüne sahne oldu.

Katılanlar, seyredenler çok sayıda idi ve yürüyüş muhteşem miydi? Mayor Bill de Blasio ve/veya Senatör Charles Schumer, pek çok yürüyüşe katıldıkları gibi, Türk Günü Yürüyüşüne de katıldılar mı? Hadi beraber bakalım!

Yürüyüş ellerinde Türk ve Amerikan bayrakları taşıyan 4 tane atlı polis ile açıldı.

Turk Gunu Yuruyusu© h. nazan ışık

Ve New York Şehri Polis Department Tören Polis Bandosu ile devam etti.

Arkasından New York Başkonsolosu Ertan Yalçın, Türk Amerikan Dernekleri Federasyonu (TADF) Başkanı Atilla Pak, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş ve diğer Türk toplumu temsilcileri tek sıra halinde bütün caddeyi kaplayarak yürüdüler.

Turk gunu Yuruyusu© h. nazan ışık

Ve kendileri için hazırlanan standa yerleşerek töreni seyretmeğe başladılar.

Yürüyüşe Amerika’da yasayan Kırım, Azerbaycan, Özbekistan Türklerinin yanısıra Beşiktaş, Galatasaray, Fenerbahçe takımlarını temsil eden Amerika’da yasayan taraftarları, ve kim olduklarını bilmediğim motorsikletli gençler de katılanlar arasındaydı.

Turk Gunu Yuruyusu© h. nazan ışık

Yürüyüş kalabalık değildi ama büyük bayraklar Madison Caddesine renk kattı.

“Türkiye Laiktir, Laik kalacak!”

Yürüyüşün en dikkatı çeken topluluğu “Türkiye Laiktir, Laik kalacak” sloganı ile , Laik ve Demokratik Türkiye Platformu idi.

Onlar da önde büyük Türk Bayrağı ile katıldılar yürüyüşe, ve yürüyüşün en kalabalık grubu ellerinde pankartları ve bir ağızdan attıkları sloganları ile yürüyüşe canlılık getirdiler.

Turk gunu© h. nazan ışık

Kırmızı tişörtün üstüne beyazla, beyaz tişörtün üstüne kırmızı ile yazılmış “Türkiye Laiktir, Laik Kalacak” , ve “ Turkey is Secular and Will Remain Secular” mesajı günün en açık, en seçik, en kararlı, en kuvvetli mesajı idi. Umarım duyulmuştur…

DSCF5727 Zarif Atalay (L) ve Yiğit Yapar (R) 7x5© h. nazan ışık

Zarif Atalay (solda) ve Yiğit Yapar (sağda), sözünü ettiğim tişörtleri en iyi sergileyen katılımcılardan ikisiydi. İkiside gurur içinde yürümeğe hazır, bekliyorlardı.

Yürüyüş, Manhattan’da Madison Caddesi ve 53. Sokakta saat 12:00 de başladı ve 46. Sokaktan 2. Caddeye dönerek Birleşmiş Milletler (BM) binasına yakın Dag Hammarskjold Parkı’nda şenliklerle devam etti

Turk gunu yuruyusu© h. nazan ışık

New York polis teşkilatında görevli Türk polisler, Amerikan Ulusal Marşı ile İstiklal Marşı’nı söyledikten sonra, bir dakikalık saygı duruşu ile şehitler anıldı.

New York Başkonsolosu Ertan Yalçın, Türk Günü Yürüyüşünün Amerikan toplumu içinde varlığımızı vurgulamak için bir fırsat oluşturduğunu belirterek “ Birlik, beraberlik, dayanışma içinde hareket etmek, bu görevin lâyıkiyle yerine getirilmesi için bir ön koşuldur” dedi. Yürüyüş için Türkiye’den herhangi bir destek gelmediğini belirten Yalçın, devlet desteği olmaksızın yürüyüşü gerçekleştiren TADF’yi kutladığını söyledi.

Türkiye’den gelen Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş da konuşmasında, Hatay’ın tarihinden bahsederek farklı din ve etnik kökenlilere sahne olduğunu belirtti ve kendisiyle getirdiği Medeniyetler Korosu’nun şarkılarıyla şenlik başladı.

Kırım Türkleri Amerikan Birliği’nden altı genç folklörcü giysileriyle ve dansları ile şenliğe renk katmağa çalıştılar.

Ve sonra, sahneye Hülya Polat ve Selim Bölükbaşı geldi ve Karadeniz Müziğiyle herkesi harekete geçirdiler.

Turk Gunu YŸrŸyŸsüŸ© h. nazan ışık

Sandalyeler itildi, çantalardan kurturuldu ve herkes sanki uzun zamandır hep beraber prova yapmış bir folklör ekibi gibi müziğe dans edip, şarkıya katıldılar. Hafif yağmur çiselemesine rağmen hem müzik devam etti hem de dans.

Son olarak ses sanatçısı Özlem Ceylan aldı sahneyi. Herkes yavaş yavaş ayrılmağa başlamıştı. New York Başkonsolosu Ertan Yalçın’da erken ayrılanlar arasındaydı. Müzik 16:30 a kadar sürdü.

Sizin şu açıklamayı bilmeniz gerekir.”

Türk Amerikan Dernekleri Federasyonu (TADF) Başkanı Atilla Pak günü bitirmek için sahneye geldi, “ Bilmeniz gereken birşey var,” diyerek devam etti: “ Cumhurbaşkanımız Sayın Erdoğan, inanın, ta 2002’den beri TADF’nin düzenlemiş olduğu bu yürüyüşe destek vermiştir.”

“Sizin şu açıklamayı bilmeniz gerekir: Konu sadece Tanıtma Fonu ile ilgili idi. Birtakım yazışmalardan dolayı destek verilmedi. Bu tamamiyle Türk- Amerikan toplumuna destek verilmeyecek anlamına gelmez. Sadece bu sene böyle birşey oldu. Inşallah seneye çok büyük ve güzel bir Türk Günü Yürüyüşü ile sizleri karşılayacağız.”

Bu sene desteğin kesilmesine neden olan yazışmalar nelerdi bilmiyoruz, ama Türk Günü Yürüyüşü’nü olumsuz etkilediğini biliyoruz.

Sonra bir arkadaşıma yürüyüşe nereden katıldığını sordum.

“Yürüyüşte ben “Laik ve Demokratik Türkiye Platformu” gurubunda ürüdüm, elimde bayrak vardı, “Türkiye Laiktir. Laik Kalacak” diye bağırdık kendi kendimize….. seyreden nerdeyse hiç yoktu… çok yazık gerçekten……” dedi. Arkadaşım çok, ama çok haklıydı… resimlerde görüldüğü gibi seyretmeğe gelenlerin sayısı yok denecek kadar azdı… iyi duyuru mu yapılmamışdı acaba?

Yürüyüşe ne Mayor Bill de Blasio ne de Senatör Charles Schumer katıldılar. Ya yağmur yağabilir diye çekindiler, ya da Türk Amerikan toplumundan ne kadar oy gelebilir ki diye düşündüler. Kim bilir?

Fotoğraflar © h. nazan ışık / Her hakkı saklıdır / All rights reserved.

© h. nazan ışık / NKENdiKEN