‘Denizkızı’ndan şüpheniz var mI? Coney Island Mermaid Parade‘de gelin!

h. nazan ışık—

20 Haziran 2016—

Coney Island neyi ile meşhur? Plaj, luna park, bu yıl 100 üncü yılını kutlayan Nathan’s hot dog (sosisli sandviç) ayaküştü lokantası, Nathan’s yıllık hot dog yeme yarışması (10 dakika içinde en çok sosisli sandviç yiyen kazanıyor), ve tabii ki yıllık Coney Island Mermaid Parade (Denizkızı Geçit Töreni) akla ilk gelen şeyler.

Bu yıl Mermaid Parade hakkında yazıp yazmamakta önce kararsızdım, ama sonra yazmağı yeğledim.

 

Mermaid Parade 2016© h. nazan ışık

Bu yıl 34üncü yılını kutlayan geçit töreni 18 Haziran’da uzun tahta ayakların üstünde yürüyen akrobat ve arkasında ‘Mermaid Parade’ pankartı taşıyanlarla 18 Haziran açıldı.

Mermaid Parade ilk kez 1983’de mitolojiyi geri getirmek amacıyla başlatılmış, ve New york’lulara yaratıcı güçlerini dile getirme ortamı yaratmış.

Mermaid Parade 2016© h. nazan ışık

King Neptune Carlo Scissura ve Queen Mermaid Hailey Clauson tören sırasında.

Bu töreninde bir kral ve kraliçe var, Coney Island’daki Neptüne ve Mermaid sokaklarının ismini taşıyan bir kıraliçe (Quenn Mermaid) ve kral (King Neptüne). Bu senennin kraliçesi ünlü moda mankeni ve Sports Illustrated dergisinin mayo modeli Hailey Clauson, ve kralı da Brooklyn Ticaret Odası Başkanı Carlo Scissura idi. Müzisyen David Byrne, şarkıcı, aktris…, Queen Latifah, karı-koca müzisyen Lou Reed ve Laurie Anderson, aktör Harvey Keitel geçen yılların kral ve kraliçelerine birkaç örnek.

Bir yerde yaz mevsiminin başladığına işaret olan ve New York’luları deniz kenarında bir araya getiren bu geçit törenine aynı zamanda ‘sanat’ töreni desek yanlış olmaz.

Bu senede zayıf-şişman, uzun-kısa, genç-yaşlı herkes yarattıkları giysileri içinde geçit törenine katıldılar.

mermaid parade 2016© h. nazan ışık

Mermaid Parade 2016© h. nazan ışık

Kimisi deniz kabuğu, deniz yıldızı, balık gibi aksesuar kullanarak , daha sade görünüşle törene katılırken, kimisi de elbiselerine uygun renkte vücutlarını da boyamağı daha uygun bulmuşlardı.

Mermaid Parade 2016

© h. nazan ışık

Vücudunu, yüzünü, saçını kırmızı ve siyaha boyağan katılımcı bir jüri üyesi ile sohbet ederken cep telefononda birşeye bakıyorlardı. Belki selfie idi baktıkları.

mermaid parade 2016© h. nazan ışık

Vücutlarını mavi rende boyayan denizkızları törende.

Bu yıl cep telefonu/ smart phone kostümüm parcası gibiydi. Herkes birşeyler araştırıyor, ya da selfie çekiyorlardı.

mermaid parade 2016© h. nazan ışık

Mermaid parade 2016© h. nazan ışık

Heryer rengarenkdi. Şemsiyeler, şapkalar, ponponlar, ve hatta saplı şeker lolipop güne renk katan aksesuarlar arasındaydı.

Geçit törenine katılanlar yaratıcı yeteneklerini kostümleri ile gösterirken, bazılarıda daha kolay yolla günü yaşıyorlardı.

Mermaid Parade 2016© h. nazan ışık

Kostümsüz, makyajsız günün tadını sırtındaki şişirilmiş denizkızı balonuyla plaj kenarındaki tahta yaya kaldırımda kutlayan biri buna örnekdi.

Tahta kaldırımda parti başlamıştı. Heryerden müzik sesi geliyordu. Herkes, dans ediyor, yazın gelişini, güneşi, ve günü kutluyorlardı.

Fotolar © h. nazan ışık

© h. nazan ışık / NKENdiKEN