“West Indian Day Parade”, Karibiyan Karnaval, ile ne Gördük, ne Yaşadık, ne Öğrendik, ne Kutladık?

h. nazan ışık—

6 Eylül 2016—

Eylül ayının ilk Pazartesi günü , bu yıl 5 Eylül, üç ayrı olayın yıllık kutlandığı bir gün: J’Ouvert (günün doğuşundan önceki gece sokak festivali), “West Indian American Day Parade” buna Karibiyan Karnavalı’da diyebiliriz ve “Labor Day / İşci Bayramı”.

Bir önceki yazıda J’Ouvert kutlamasını yazmıştım. Belediye Başkanı/Mayor Bill de Blasio ve Polis Komiseri William Bratton geçen yıl iki kişinin ölümü (biri Vali Cuomo’nun yardımcısı Carey Gabey idi) ile sonuçlanması üzerine bir basın toplantısı düzenleterek bu sene güvenlik koşullarının arttırıldığını ve J’Ouvert festivalinin ilk kez “izinli” yapıldığını ve kutlamanın güvenli olacağını belirtmişti.

Bu sene ne değişti? Pek birşey değil, gece gene arkada dört yaralı ve iki ölü bırakarak bitti!

Hayat devam etti, ve sabah geçit töreni bütün şenlikleri ile devam etti.

Karibiyan kültürü, müziği, kostümleri, yemekleri 5 Eylül’de önce gece sokak festivali “J’Ouvert”, gündüz de “West Indian American Day” geçit töreni ile Brooklyn’de kutlandı.

Governor Andrew Cuomo törene katılmadan önce basın üyelerine bilgi verdi.

west indian day 2016© h. nazan ışık

“Biz hepimiz başka yerlerden geldik. Ben de göçmenim. Kızılderili, Amerikan yerlisi olmadıkça hepimiz göçmeniz. […] Ve bu biraraya gelmiş kültürler New York’u New York yapar. Bugün Batı Hint adalıların kültürünü, müziğini, yemeğini kutlayacağız,” dedi Vali Cuomo.

Asistanı Carey Gabay’ın geçen yıl J’Ouvert kutlamasında rastgele kurşunla ölümünün yıldönömünde hala üzgün olduğunu ve Gabay’ın anısına 5 burs yarattıklarını belirtti.

Gece yaşanan yeni ölüm olayına değinerek, kendisinin onayladığı silah kanunuyla New York’ta kaçak silah almanın imkansız olduğuna, fakat silahı başka eyaletten alıp buraya getirenlerin kontrolünün zorluğuna dikkati çekerek devam etti: “ Komşuların, herkesin, hepimizin “Yeter “ dememiz lazım,” diyerek şiddete son vermede herkesin katkısının gereğininin altını çizdi.

west indian american day 2016© h. nazan ışık

“Ve son olarak, Fırtına Hermine bize iyi davrandı ve be festivali kutlamamıza izin verdi, ama denize girmek hala tehlikeli. Haydi, şimdi törenin tadını çıkaralım,” dedi ve geçite katıldı.

J’Ouvert sonrası, tören öncesi Belediye Başkanı Bill de Blasio ve Polis Komiseri William Bratton da bir basın toplantısı düzenlediler. Geçen yılki ölüm olaylarından sonra bu yıl 1,700 yerine 3,400 polis memuru, 40 yerine 250 ışık kuleleri ve 45 kamera yerleştirildiğini belirttiler. Ve genede “4 kişi tabanca ile yaralandı ve ikisi öldü, kalbimiz kırık” dediler.

Gelecek sene J’Ouvet festivalinin yasaklanıp yasaklanmayacağı sorusuna nasıl daha güvenli yapılabilir konusunda “ Herşey masa üstünde tartışılıyor,” dediler.

Ve geçit törenine katılmak üzere hazırlandılar.

west indian day 2016© h. nazan ışık

Mayor Bill de Blasio ve karısı Chirlane McCray geçit töreninde.

Ve böylece en renkli, en göz alan kostümlerle geçit töreni başladı.  

west indian day 2015© h. nazan ışık

Mayor de Blasio’nun verdiği rakamlara göre en az bir milyon insan bu festivali seyretmeğe geliyormuş.

Politicacılar film aktörleri gibi. 10 dakika önce gecenin getirdiği olaylara üzüntülerini belirtip, hemen sonra geçit törenine katılıp, müziğe ayak uydurup, karnalval havasına uyup, dans edip, hakla el sallıyorlardı.

Her taraftan müzik sesi geliyordu, hoparlörler o kadar açıktı ki birkaç kaynaktan gelen yüksek müzik sesi birbirinin üstüne biniyordu.

Fotoğraflar / photos © h. nazan ışık / NKENdiKEN

Her hakkı saklıdır / All rights reserved

© h. nazan ışık