PHOTOVILLE 2016, New York Fotoğraf Festivali

h. nazan ışık—

25 September 2016—

New York’un Foto Festivali Photoville bu yıl 21-25 Eylül’de Brooklyn’de açıldı.

Photoville© h. nazan ışık

Photoville hersene olduğu gibi bu yılda ziyaretcilere “Hoşgeldiniz” mesajlı pankart ile yeni mekanında kapılarını açtı.

Festivalin büyük bir kısmı nakliye konteynerleri sergi yeri olarak kullanarak çeşıtli konuları kapsayan, ve değişik sitile sahip çeşıtli fotoğrafçıların calışmalarını sergiliyor. Bu sene 48 nakliye konteyneri vardı sergide.

Photoville© h. nazan ışık

Geçen yıllarda gene Brooklyn’de Pier 5’de düzlük bir arazide geniş bir yer kaplayan festival bu yıl Brooklyn Bridge /Brooklyn Köprüsü’nün tam altında daha küçük yeni bir bir yere taşındı. Bu nedenle nakliye konteynerleri hem çok yanyana idi ve de ikinci bir kat yapılmıştı.

Konterneylerdeki sergilerden çeşitlı savaşları belgeleyen fotomuhabiri Ron Haviv’in “The Lost Rolls”, Mark Peterson’un “Political Theatre” , çeşitli fotoğrafcıların calışmalarını birarada sergileyen “Ebola Through the Lens”, Danielle Zalcman’ın “Signs of Your Identity”, Luceo adı altında birkaç artistin “Designing the White” çalışmaları dikkati çeken sergiler arasındaydı.

Photoville© h. nazan ışık

En hassas sergilerden biri New York Times gazetesinin sunduğu kendi fotoğrafcılarından olan ve geçen sene ölen ünlü fotoğrafcı Bill Cunningham’ın fotoğraflarını ve Bill Cunningham’ın herzaman giydiği mavi ceketini sunduğu sergi idi. Festival nakliye konteynerlerinin yanısıra dişarda çit üstünde, ve su kenarında cam çerçevelerın ıçinde de resimler sergilediler.

Geçen sene konteynerlerin aralıklarla genış bir alana yerleştiriliği festivalde sadece bir sergi vardi iki katlı olan: Instagram.

dscf4416-instergam© h. nazan ışık

Bu sene az yer nedeniyle konteynerler birbirine yapışık ve iki katta yerleştirilmişken Instagram geçen senenin tam tersine dışarda panolarla sergilemiş Getty Images’in resimlerini. Neden acaba? 3-4 tane konteyner kiralayıp Photoville’in içinde olabilirlerdi. Ama tabii bu gene geçen yıl gibi diğerlerinden farklı idi.

Photoville© h. nazan ışık

Gündüzleri Yunan yemeğinden Uzak Doğu yemeklerine kadar çeşitli satıcıların çadırlarınin bulunduğu Bira Bahçesi dinlenmek isteyenlere yemek ve içki sunarken geceleride New York manzarası arkada, yemek ve içkinin yanısıra projector gösterisi ile özel programlar da sundular,

Tek kötü tarafı yerde oturmak gerekiyordu. Eğer yere oturamayacak bir özürünüz varsa oturacak yer yoktu. Oysa geçen yıl Bira Bahçesi’nde masalar ve oturacak yerler vardı.

Fotoğraflar © h. nazan ışık / NKENdiKEN

© h. nazan ışık