New York’ ta Düzenlenen 36. Türk Günü Yürüyüşü Geçen Senekinden Farklı mıydı? Daha canlı mıydı?

h. nazan ışık—

20 May/Mayıs 2017—

Yıllık düzenlenen Türk Günü Yürüyüşü ve Festivali bu yıl 36. yılını 20 Mayıs’ta kutladı. Yürüyüş, her yıl olduğu gibi Manhattan’da Madison Caddesi ve 53. Sokakta saat 12:00 de başladı.

© h. nazan ışık

Yürüyüşe katılanlar kalabalık değildi ama bayraklar caddelere renk kattı.

Bu sene de “Türkiye Laiktir, Laik kalacak!”,Turkey is Secular and Will Remain Secular”.” Birlikten Kuvvet Doğar” günün en seçik, en kararlı, en kuvvetli mesajları idi

© h. nazan ışık

Pek seyirci yoktu, daha doğrusu hemen hemen hiç seyirci yoktu. Olanlarda zaten aynı mesajı paylaşıyorlardı. Umarım mesajlar duyulmuştur.

36 yıl önce ASALA’nın [Armenian Secret Army for the Liberation of Armenia (Ermenistan Kurtuluş Ordusu) Türk diplomatlarını şehit etmesini protesto etmek amacıyla New York kentinde başlatılan ve daha sonra Türk kültürünün tanıtımı için her yıl düzenlenen Türk Günü Yürüyüşü 46. Sokaktan 2. Caddeye dönerek Birleşmiş Milletler (BM) binasına yakın Dag Hammarskjold Parkı’nda festival havasında şenliklerle devam etti.

© h. nazan ışık

Sahneye biri çıkıp bayrak sallayarak herkesin kendisine katılması için çağrıda bulundu, ve parktaki herkes de katıldı.

© h. nazan ışık

New York Polis Teşkilatında (NYPD) görevli Türk polisler, Amerikan Ulusal Marşı ile İstiklal Marşı’nı söylenmesine ve bir dakikalık şehitleri anma saygı duruşuna katıldılar.

Türk Amerikan Dernekleri Federasyonu (TADF) Başkanı Atilla Pak geldi sahneye, yürüyüşe katılan her derneğe, herkese teşekkür etti ve bu yılki festivalin ana sponsorluğunu Beşiktaş Belediyesinin üstlendiğini bildirdi.

Yürüyüşe katılan New York Başkonsolosu Ertan Yalçın, Türk Günü Yürüyüşünün “Amerikan toplumu içinde varlığımızı vurgulamak için bir fırsat” olduğunu belirterek “Bugün siz, vatandaşlarımız ve soydaşlarımız bir araya gelerek Türk olmanın kıvancını paylaşmakta, birlik ve beraberliği pekiştirmektesiniz. Ülkemizin, kültürümüzün tanınması açısından sizlere önemli görevler düşüyor. Birlik ve beraberlik içinde haraket etmek, bu görevi lâyıkıyla yerine getirebilmek için bir ön koşuldur,” dedi.

Geçen sene de “Birlik, beraberlik, dayanışma içinde hareket etmek, bu görevin lâyıkiyle yerine getirilmesi için bir ön koşuldur” diyerek hemen hemen aynı mesajı vermişti.

TADF Başkanı Pak tekrar sahneye gelerek Başkonsolosun önünde bu haberi vermekten üzüntüsünü belirterek “Bu yıl Türk Hava Yolları (THY) desteklerini kestiler” dedi.

Geçen yıl “ Bilmeniz gereken birşey var: Cumhurbaşkanımız Sayın Erdoğan, inanın, ta 2002’den beri TADF’nin düzenlemiş olduğu bu yürüyüşe destek vermiştir. [ama bu sene] Birtakım yazışmalardan dolayı destek verilmedi. Konu sadece Tanıtma Fonu ile ilgili idi” demişti.

© h. nazan ışık

Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da devlet desteği olmadan düzenlenen yürüyüş ve festivale Kırım Türkleri Halk Dansları Topluluğu giysileriyle ve danslarıyla ve sanatçılar Şeyda Karadeniz, Münir Çiftçikal, Leyla Rahimova, Olgun Gürkan ve orkestra müzikleri ve şarkılarıyla renk katmağa çalıştılar. Bazıları dans ederek onlara katıldılar.

© h. nazan ışık

Ama genelde bu sene yürüyüşe katılanlar, seyredenler, geçen seneden daha sönüktü.

Eski seneleri hatırlıyorum, sadece sandalyeler değil parktaki banklarda dolu olurdu.

Kırım Türkleri Halk Dansları Topluluğunun dansı sırasında (TADF) Başkanı Pak sahneye çıkarak TADT Icra Kurulu

Üyelerine teşekkürlerini belirterek onları sahneye davet etti.

Üyelerden biri mikrofona gelerek “Bu Türk Günü Yürüyüşünü yaşatacağız değil mi? Bizi kimse engelleyemez değil mi? […] 19 Mayıslar, 23 Nisanlar, 30 Ağustoslar hepsi kutlanacak değil mi?”dedi. Parkta olanlarda “Evet” diyerek cevap verdilerSonra bir başkası aldı mikrofonu “36 Senedir Federasyonumuz Türk Günü Yürüyüşlerini bayram bildi, siyaset sokmadık. Ve Federasyonumuz siyasete girmediği için Başkonsolosumuz, Washington’daki devlet büyüklerimiz bize destek vermediler. Ama biz burada […] herkesten destek aldık….” dedi. Ayni kişi, hatırlıyorum, geçen senede benzer konuşmuştu

Bu siyaset değil mi?

TADT Başkanı Pak “Federasyonda 63 dernek var” demişti. Yürüyüşte 63 tane dernek gördüğümü hatırlamıyorum. Belki ben farketmedim!!!

Anadolu Ajansı (AA) nın haberine göre “Yürüyüşe, Türkiye’nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Feridun Sinirlioğlu, New York Başkonsolosu Ertan Yalçın’da katıldılar ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) New York Temsilcisi Mehmet Dânâ, Türk Amerikan Dernekleri Federasyonu (TADF) Başkanı Atilla Pak, Beşiktaş Belediye Başkan Yardımcısı Çetin Kırışgil ile ABD’deki Türk toplumunun temsilcileri katıldı.

Beşiktaş Belediyesi, Giresunlular Derneği, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Derneği, Atatürk Okulu, Türk Hars Birliği, Ülkü Ocakları, Lösemili Çocuklar Vakfı (LÖSEV), New York Polis Teşkilatı (NYPD) üyesi Türk polisler, KKTC, Azerbaycan, Ahıska, Özbek ve Kırım Türkleri ile Fenerbahçe ve Galatasaray takımlarının taraftar derneklerinin mensupları da yürüyüşe katılarak destek verdi.”

63 dernek adı görüyor musunuz?

© h. nazan ışık

 NYPD polis memurları Dag Hammarskjold Parkı’nda hazırdılar.

Fotolar: © h. nazan ışık / NKENdiKEN Her HakkI saklıdır /All Rights Reserved

© h. nazan ışık