“ALPS” – Yorgos Lanthimos’un yeni filmi

h. nazan ışık—

14 July 2012—

2011’de “Yabancı dilde en iyi film” dalında Oscar adayı olan Yorgos Lanthimos’un filmi“Dogtooth” u görmüş müydünüz?  Anne ve babaları tarafından büyük bir evde hapis gibi, dış dünya hakkında yanlış bilgi ile gerçek dünya ile hiç ilişkileri olmaksızın, ev eğitimi ile yetiştirilen üç gencin hayatını anlatan enteresan , yaratıcı, şok edici film.  Yunan yönenmen Yorgos Lanthimos’un yeni filmi “Alps” aynı derecede enteresan, çözülmesi gereken bilmece gibi bir film.

alps-lanthimos

Kino Lorber

“Alps” kulübu üyelerinden biri olan hemşire (Aggeliki Papoulia), “Alps”filminden bir sahnede.

“Alps” para karşılığı ölen kişinın yerini alarak, sevdiklerini kaybeden insanlara acılarını hafifleten dört kişiden oluşan bir kulübün adı. Üyeler, grubun başkanı otoriter ambulans sağlık görevlisi ((Aris Servetalis), hemşire (Aggeliki Papoulia), genç ritmik jimnastikci (Ariane Labed ) ve dediğim dedik antrenör (Johnny Vekris) den oluşur.

Neden “Alps”?  Toplantı yerleri olan spor salonunda derneğin başkanı: “Alp Dağları yeri doldurulmaz, eşsiz dağlar grubudur ve üstelik  bizim ne yaptığımızı açığa vurmayacak bir isim” diye açıklar diğer üyelere, ve kendisi “Mont Blanc” adını alarak diğerlerininde bir isim seçmelerini ister.  Filmin ana karakteri olan hemşire de “Monte Rosa” yı seçer kendine.

Film, küçük bir spor salonunda antrenörü ile ritmik jimnastik rutinini çalışan bir atlet ile açılır.  Kız pop müzikle dans etmek istediğini belirtir, ama koçu “sen daha hazır değilsin” diyerek konuyu kapatır.  Film bir ambulans içinde araba kazasında ağır yaralanan genç tennis oyuncusunun sağlık görevlisi tarafından  “başka kardeşin var mı, en sevdiğin aktör kim?” gibi soruları ile devam eder.  Sonra hastanede bir hemşireye o hasta hakkında edindiği özel bilgileri aktarması ile  sürer.

Bu tanıtımdan sonra öğreniyoruz ki, bu dört kişi sevdiklerini kaybeden insanlar tarafından haftada birkaç saat, para karşılığı ölenler hakkında herşeyi, davranışlarını, kullandıkları kelimeleri öğrenip, giysilerini giyip gereken her alanda onların yerini almaları için kiralanan  bir grup.

Grup üyeleri, başkanları Mont Blanc tarafından konulan kesin kurallara uymak zorundadırlar.  Ama hemşire Monte Rosa kendi kurallarını kendisi koymaya başlayınca işler değişir.

Kino Lorber

Yönetmen Yorgos Lanthimos.

Yorgos Lanthmos kullandığı uzun çekimleri,  çok sığ odaklaması,  hatta bazan kişileri sahne dışında bırakan kompozisyonu, negatif boşluğu  çok iyi kullanması ile, arkadan çekimlerle bütün sahneyi dolduran kafalarla kişiler hakkında devamlı merak yaratan bir yönetmen.

“Dogtooth” da aileleri tarafından yaratılan yapmacık küçük dünya icinde büyuyen gençlerin  dışarıya çıkmak arzularına karşı, “Alps”  serbest olan kişilerin kendi yarattıkları dünyaya girerek başkalarının kişiliğine bürünerek kendilerinden kaçmalarını inceler.  Yorgos Lanthimos her iki filminde de izleyiciyi bir sürü  soru sormaya yönelten bir yönetmen.  Kendisi bu sorulara cevap vermeye yardım ediyor mu, etmiyor mu seyircinin yorumuna kalmış birşey.

ALPS

Oyuncular: Aggeliki Papoulia, Aris Servetalis, Johnny Vekris, Ariane Labed
Yönetmenr: Yorgos Lanthimos
Senaristles: Yorgos Lanthimos, Efthimis Filippou
Yapımcılar:  Athina Rachel Tsangari, Yorgos Lanthimos: Görüntü yönetmeni: Christos Voudouris
Kostüm: Thanos Papastergiou, Vassilia Rozana
Kurgu: Yorgos Mavropsaridis

Kino Lorber Inc. release

Ingilizce altyazı ile Yunanca

The Cinema Village(22 East 12th Street) de Cuma günü gösterime girdi.

© h. nazan ışık

http://www.turkishny.com/h-nazan-ik/24-h-nazan-ik/94875-alps-yorgos-lanthimosun-yeni-filmi#.UggzALzlWVw