Claude Sautet The Film Society Of Lincoln Center’da Anılıyor

h. nazan ışık—

4 Ağustos 2012 —

Ünlü Fransız film yönetmeni Claude Sautet (1924-2000), “Claude Sautet: The Things of Life” adlı programla the Film Society of Lincoln Center’da anılıyor.

1 Ağustos’ta başlayan ve  9 Ağustos’a kadar süren retrospektifte 14 film yer alıyor.

Filmleriyle the Film Society of Lincoln Center’da  anılan Fransız  yönetmeni Claude Sautet.

Claude Sautet çok tanıdık bir isim olmayabilir çoğumuz için, ama Romy Schneider, Michel Piccoli ve Yves Montand, eminim, sinema severler için iyi bilinen isimlerdendir.  Aynı kişilerle çalışmayı tercih eden Sautet bu oyuncularla yedi film yaptı, ve hepsi bu programda gösteriliyor.

claude sautetFilm Society of Lincoln Center

Beş filminde oynayan ve ilham perisi olarak tanınan Romy Schneider (1938-1982) ile beaber yaptığı son filmi Une histoire simple (A Simple Story) 1978, “En İyi Yabancı Film” dalında Oscar’a aday gösterilmiş ve Romy Schneider’da bu filmle “En İyi Oyuncu” César ödülünü almıştı.

Romy Schneider (1938-1982)’ın ölümünden çok etkilendiği söylenen Sautet, daha sonra Emmanuelle Béart ile çalıştı ve  beraber yaptıkları Un Coeur en hiver (A Heart in Winter),1992, ve yönetmenin son filmi Nelly et Monsieur Arnaud (Nelly and Monsieur Arnaud) ,1995, ile César En İyi Yönetmen, ödülü dahil bir çok ödül aldı.

 

Filmlerinde insan ilişkilerini çok iyi inceleyen, işleyen yönetmeni film dünyasına kabul ettiren film Les choses de la vie (The Things of Life),1970, oldu. Araba kazası geçiren bir adamın (Michel Piccoli) bütün hayatı, karısı, oğlu, işi ve sevgilisi (Romy Schneider) gözünün önünden geçer.  Yavaş çekimle, ve tekrar tekrar sunulan kaza anını, o anda yaşadıklarını, adamın hayatını, ilişkilerini, sevgisini, pişmanlıklarını, kuşkularını o’nunla paylaşmamak mümkün değil. Sonra gerçek hızıyla gösterilen ve 5-6 saniyeden fazla sürmeyen kaza sahnesi bir ömür boyu gibi hissedilir. Adamın en büyük son derdi, sevgilisine “artık bu ilişkiyi keselim” dediği, ama sonradan atmaktan vazgectiği mektubun hala cebinde olmasıdır…. Karısının filmin sonunda kocasının sevgilisine karşı davranışı en asil en saygılı bir davranıştı.

Program, yönetmenin başyapıtı, en iyi filmi diye tanınan ve Amerika’da ilk defa gösterilecek olan Max et les ferrailleurs (Max and the Junkmen) filmine bir haftalık yer veriyor.

 

Film Society of Lincoln Center

Romy Schneider ve Michel Piccoli Max et les ferrailleurs (Max and the Junkmen) filminin bir sahnesinde.

Gene Michel Piccoli ve Romy Schneider’i bir araya getiren yönetmen bu kez, hırs, saplantı, manipülasyon, arkadaşlık, içten bağlılık, sevgiyi sonu büyük sürprizlerle dolu polisiye filmi ile işlemiş.

The Film Society’nin Ortak Program Direktörü Scott Foundas tarafından düzenlenen bu zengin programdaki diğer filmler arasında Romy Schneider, Yves Montand ve Sami Frey’in oynadığı ve üçlü ilişkiyi ele alan  César et Rosalie (César et Rosalie), Yves Montand, Michel Piccoli, Serge Reggiani, Gérard Depardieu’nün oynadığı Vincent, François, Paul…et les autres (Vincent, François, Paul And The Others), ve yönetmenle ilgili bir belgesel olan Claude Sautet ou La magie invisible (Claude Sautet or the Invisible Magic) sadece bir kaç tanesi.

Claude Sautet, 1997 16. Uluslararası İstanbul Film Festivali’nde Yasam Boyu Başarı Ödülü ile onurlanmıştı.

Programla ilgili fazla bilgi için link:

http://www.filmlinc.com/films/series/claude-sautet-the-things-of-life

www.filmlinc.com

http://www.turkishny.com/h-nazan-ik/24-h-nazan-ik/96919-claude-sautet-the-film-society-of-lincoln-centerda-aniliyor#.UgguFLzlWVw

© h. nazan ışık