Canadian Front 2013

 h. nazan ışık —
 15 Mart 2013—
 Canadian Front MoMA’nın Telefilm Canada ile ortak düzenlediği yıllık bir seri. Ingilizce ve Fransizca konuşulan Canada’dan, New York’ta ilk kez gösterilen belgesel ve kurmaca filmleri getiren küçük bir seri. 13–18 Mart, 2013 arasinda yer alan 10. Canadian Front’ta bu yıl 8 film gösteriyor ve bunlrdan 5 tanesi yeni.
   

rajendra roy
Foto: © h. nazan ışık

Canadian Front’ı organize eden ve MoMA Film Bölümünün Şef Küratörü olan Rajendra Roy seriyi tanıtırken.

Ayrıca seri bu sene Quebec’li genç yönetmen/aktör/senarist Xavier Dolan’nı odak noktası olarak alıyor ve 18 Mart, Pazartesi aksamı yer alan bir sohbet gecesinin yanısıra, ilk filmi 2009 yapımı J’ai tué ma mere (I Killed My Mother) filmini 6 kere gösteriyor.

1989 doğumlu Xavier Dolan, senarist / yönetmen olarak üç film bitirdi ve bunların ikisinde de kendi oynadı.

Les Amours Imaginaries (Heartbeats)(2010), aşk üçgenini ele alan fir film.  Marie (Monia Chokri) ve Francis (Xavier Dolan) yakın arkadaşlar ve herikiside 20 yaşlarında.  Audrey Hepburn’ün giyinişini seven Marie daha klasik giyinirken, eşcinsel Francis daha renkli ve daha stilist giyinmeyi tercih eder.  Bir gün gene kendi yaşlarında sarışın, kıvırcık saçlı, çok yakışıklı, cazip Nicolas (Niels Schneider) ile tanışırlar.  Üçü beraber zaman geçirmeye başlarlar.  Marie ve Francis Nicolas’a aşık olurlar ama Nicolas’ın kime yakınlık duyduğu belli değildir.  Belki Marie’ye, belki eşcinsel Francis’e, belki ikisine de, belki hiçbirisine

Seri Sara St. Onge’nin filmi  Molly Maxwell ile açıldı.


Foto: © h. nazan ışık

Yönetmen Sara St. Onge filmi “Molly Maxwell” tanıtıyor.

Molly Maxwell, filmin karakterinin adı; ögrencilerin koltukta oturarak, yerde, sofada uzanarak öğretmeni dinledikleri ilerici bir okulda öğrenci olan Molly’nin hikayesi. Okulun bir özelliğide öğrenciler hünerlerini, müzık aleti çalmak, dans etmek, şarkı söylemek gibi ilgi duydukları alanda gösterebilirler.  Molly birkaç şeyi denedikten sonra, Molly’nin bir partide arkadaşlarının resmini çektiğini gören İngilizce öğretmeni Ben’in önerisiyle fotoğrafı seçer hüner olarak. Molly’i etkileyen şey fotoğraftan çok yakışıklı Ben’dir ve O’ nun özel öğretmeni olamasını ister. Karanlık oda kurulur, çalışmalar başlar. Molly, Ben’e olan ilgisini herşekilde gösterir. 16 yaşındaki Molly ilk aşkını yaşarken, kendinden büyük öğretmeni huzursuz eden başka konular vardır.  Bu aşk nereye kadar gidebilir?

Genellikle ilk filmlerini yapan genç yönetmenler en iyi bildikleri, kendilerine en yakin olan şeyi alırlar konu olarak.  Merak ettim ve yönetmene sordum.

Siz fotoğrafcılık okudunuz. Filmin yüzde kaçı sizin özyaşam hikayeniz.

Sara St. Onge:  (Gülümseyerek bana baktı)

“Lisede öğrenci iken bir öğretmenime aşıktım”  dedi.

Serideki diğer filmler: Igor Drljača’ nın filmi Krivina, Jason Buxton’un filmi Blackbird, Sébastien Rose’un filmi Avant que mon coeur bascule (Before My Heart Falls), Francois Delisle’in filmi Le météore (The Meteor) ve Xavier Dolan’nin son filmi Laurence Anyways.

Seri hakkınka fazla bilgiyi ve filmlerin gösterim saatlerini

http://www.moma.org/visit/calendar/films/1358

den alabilirsiniz.

 

© h. nazan ışık

Photos © h. nazan ışık / NKENdiKEN

http://www.turkishny.com/h-nazan-ik/24-h-nazan-ik/117048-canadian-front-2013#.UgVlG1PlWT0