New Directors/New Films 2015 Festival’i 18- 29 Mart arasında MoMA ve FSLC’da

h. nazan ışık—

12 Mart 2015—

Nerdeyse, eğer her gün değilse her hafta dünyanin bir yerinde, bir film festivali yapılıyor. Çoğu aynı amaca yönelik. Ne kadar çok ve çeşitli film gösterilirse o kadar iyi. Sanki amaçlanan seyirci hedefi “herkes”: ama bu her zaman doğru değil.

118556

New York’da Film Society of Lincoln Center (FSLC) ve Museum of Modern Art (MoMA) tarafindan ortak düzenlenen ve 44. yılını kutlayan New Directors / New Films festivali herkesi mutlu etmek ve her zevke uygun bir film göstermeği değil henüz tanınmamış, yetenekli film yönetmenlerini ve onların filmlerini tanıtmayı amaclıyor. Bu yıl 18-29 Mart tarihleri arasında yer alan festivalde Hindistan, Güney Kore, Ingiltere, Rusya, Arjantin, Ukrayna gibi ülkelerden gösterilen 26 uzun ve 16 kısa metrajlı film var.

Festivali Marielle Heller’in The Diary of a Teenage Girl filmi açıyor. Doğru, film adı gibi 15 yaşındaki bir kızın günlüğüne, hatıra defterine kaydettikleri. 1970’lerde San Francisco’da annesi ve kız kardeşi ile yaşayan Minnie (Bel Powley) cinsel arzu ve merakının farkındadır. Ve ilk erkek olarak annesinin (Kristen Wiig) sevgilisini Monroe’yu (Alexander Skarsgård) seçer. Yatarlar. Ve bu bir kere ile kalmaz. Minnie uyuşturucu madde de dener, kız arkadaşi ile beraber para için yatmağı da denerler.

Neden? 1970’ler mi buna sebep oldu, yoksa arkadaşları ile uyuşturucu madde kullanan ve Minnie’yi ihmal eden annesimi nedendi, yoksa yaşının icabımiydı?

Film karikatürist, illüstratör Phoebe Gloeckner ‘in aynı adlı cizgi romanına dayanıyor.

MV5BMTA5OTEyMTQwODFeQTJeQWpwZ15BbWU4MDA0MzMyNDYx._V1_SX214_AL_

Festivalin kapanış filmi ise Rick Alverson’dan Entertainment. Tükenmış ve yaşlanmakta olan bir komedyen telefonlarına, mesajlarına cevap vermeyen kendinken uzak kızına ulaşmak için Mojave Çölünde yol almaktadır. Ucuz motellerde kalıp çeşitli yerlerde şov vermektedir. Az saçını özenle, alnına doğru tarar, biryantirler ve yapışmış yağlı bir görünüm verir. Ucuz, üstüne büyük takım elbisesi, elinde üç tane içki bardağı ve mikrafon la sahneye çıkar hakaretler ederek şovuna devam eder. Komik , eğlendiricimi film bilemiyorum , hatta hakikaten erişmeğe calıştığı bir kızı varmı onuda bilmiyorum ama adamı o halde görmek biraz üzücü. Filmin oyuncusu ve ortak senaristi, gerçek hayatta Neil Hamburger adlı alter-egosuyla tanınan komedyen Gregg Turkington.

Festivalin seçim komitesi MoMA’nın film departmanından küratör Jytte Jensen, baş küratör Rajendra Roy ve küratör Joshua Siegel, Film Society of Lincoln Center’dan da Program Direktörü Dennis Lim, Kıdemli Programlama Danışmanı Marian Masone ve Film Comment Editörü Gavin Smith’den oluşmuş

Film listesi, saatleri hakkında fazla bilgi newdirectors.org dan alınabilir.

 © h. nazan ışık