2015 İstanbul Film Festivali’nde Yarışmalar ve Kapanış Töreni İptal Edildi.(Bölüm 3)

 h. nazan ışık—

13 April 2015—

festival

Istanbul Film Festivali

Istanbul Film Festivali’nin duyurusuna göre: 34. İstanbul Film Festivali, 13 Nisan Pazartesi günü İstanbul Film Festivali Direktörü Azize Tan’ın yanı sıra festivalin jüri üyelerinin de katıldığı bir basın toplantısı düzenleyerek festivalle ilgili gelişmeleri aktardı.

Toplantıda, 34. İstanbul Film Festivali’nde gerçekleştirilmesi planlanan Altın Lale Uluslararası Yarışması’nda yer alan film gösterimlerinin devam edeceği ancak Ulusal ve Uluslararası Altın Lale ve Ulusal Belgesel Yarışmaları ile festivalin kapanış töreninin iptal edildiği açıklandı.

Duyuruya göre yetkililer “İstanbul Film Festivali olarak yabancı filmler için tanınan muafiyetin yerli yapımlar için de uygulanması gerektiğini düşünüyoruz. İstanbul Film Festivali, şimdiye kadar programında gösterilecek yerli filmlere de yönetmeliğin yurtdışı filmlere tanıdığı istisnanın uygulanması için görüşmelerde bulunuyordu ve bulunmaya devam edecek. “ dediler.

12 Nisan günü Çayan Demirel ve Ertuğrul Mavioğlu’nun Kuzey / Bakur filminin gösterimi iptal edilmişti. Nedeni: TC Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü’nun 2004’den beri yürürlükte olan “Sinema Filmlerinin Değerlendirilmesi ve Sınıflandırılmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik”ine göre festivallerde gösterilecek Türkiye’de üretilen filmlerin kayıt tescil belgesi almış olması zorunluluğu vardır. İKSV, bu doğrultuda 12 Nisan Pazar günü bu belgeye sahip olmayan filmlerin İstanbul Film Festivali kapsamında gösterilemeyeceğini açıklamışdı. Kuzey/Bakur bu belgeye sahip değildi. Ve gösterimi Festival tarafından iptal edilmişti.

Bu gelişmeler sonucu festival programında yer alan 22 filmin yönetmen ve yapımcıları “bunu bir baskı ve sansür olarak” değerlendirdiklerini belirterek filmlerini İstanbul Film Festivali’nde göstermeme kararı almışlardı.

İstanbul Film Festivali Direktörü Azize Tan, bugüne dek fiilen uygulanmamakta olsa da bu yönetmeliğin uzun yıllardır festivaller ve sinemacılar için aslında büyük bir sıkıntı yarattığını söyleyerek “Bu durumun bahsi geçen yönetmeliğin değiştirilmesi için sinema camiasını bir araya getiren bir fırsata dönüşmesini umuyorum.” dedi.

İstanbul Film Festivali, festivalde filmlerini göstermeme kararı alan film ekiplerini de gösterim saatlerinde sinema salonlarına gelerek, kendilerine ait olan bu süreyi bir tartışma alanına çevirmeye davet etti.

© h. nazan ışık