New York’da “Trump’a karşı Ralli” Trump Tower’la başladı, başka bir Trump Tower’la bitti.

h. nazan ışık—

20 Mart 2016—

Dün, 19 Mart’ta yüzlerce kişi New York biraraya geldiler. Herkes Donald Trump’a karşı seslerini duyurmak amacıyla Columbus Circle’da Trump Tower’ın önünde buluştular.

Donald Trump’ı tanıtmağa çok ihtiyaç yok. Yaptığı, adının karıştığı her binayı “Trump (falan filan)” diye isimlendirmeği seven meşhur, milyarder iş adamı. Columbus Circle’ daki Trump Tower’da o binalardan birisi.

Ve de Başkanlık yarışmasında GOP (Republican Party) nin en önde gelen yarışcısı.

Çok çeşitli grublardan oluşan protestocuların arasında çocuklarını omuzlarında taşıyan babalar ve sırtında taşıyan anneler de vardı.

Ve o kadar, hatta daha fazla polis de heryerdeydi.

Ralli’deki pankartlar arasında “Wall/ Duvar” la ilgili mesajlar dikkati çekiyordu.

rally against Trump at Columbus Circle

Trump her firsatta Meksika-Amerika sınırına yüksek duvar yaparak Meksika’dan gelen kacak göçmenleri durduracağını söyleyerek “Benden daha iyi kimse duvar yapamaz” diyordu Başkanlık kampanyası sırasında.

Buna karşılık protestocular “Naziklik, arkadaşlık inşa et, DUVAR değil”

rally agains Trump

© h. nazan ışık

“Trump’ın etrafına duvar inşa et!!!” yazıları ile cevap verdiler.

Protestocular her yerdeydi.

Trump protesters at starbucks

Bir ara karşı kaldırımda Starbucks dükkanına gittim. En azından dört kişi gördüm orada. Ya kahve almağa geldiler, ya seslerini orada da duyurmağa, ya da belki tuvaleti kullanmağa. Birisinin üstünde “ Biz Müslümanların yanındayız” yazan tişört vardı.

Bir ara protestocular Columbus Circle’ın yanındaki Central Park’ın içine doğru yürümeğe başladılar.

rally against Trump

© h. nazan ışık

Ve hemen polis tarafından durdurularak ana caddeye doğru yönlendirildiler. Manzara ilginçdi. Arkada polislerle protestocuların olayları olurken, hemen onların yakınında, parkta yürüyüş yapan insanlar ve futbol oynayanlar yaptıklarına devam ettiler.

rally against Trump

© h. nazan ışık

Protestocular polisin yönlendirdiği yönde ilerlerken, bir kişi Pinokyo burunlu Trump maskesi ile kaset çalardan gelen Trump’ın sesine karşılık “Trump bölücü, ünitere ihtiyac var” diyerek kendi protestosunu yapıyordu.

police is protecting the Trump lane

Protesto Donald Trump’un bir binasının önünde başlayıp, Trump’ın yaşadığı başka bir Trump Tower’a doğru devam ederken gene başka bir Trump binasının, bu kez Trump Lane, önünden, tabii karşı kaldırımdan ve polis barikatlarının arkasından devam etti. Bazı protestocular polis barikatını geçmek isteyince en az bir kişi tutuklandı.

Bu arada Trump Lane’ nin önünde polisler her ihtimale karşı kelepçeler hazır binayı koruyorlar ve karşı kaldırımda olanları seyrediyorlardı.

Protestocular polis eşliğinde Trump’ın yaşadığı Trump Tower’a ilerlemeğe devam ettiler.

Ben daha önden geldim. Orada daha çok polis ve sıra sıra daha çok barikat vardı.

Ve de iki tane de Trump taraftarları “Oyunuzu Trump’a verin” diye bağırıyorlardı.

Trump supporters in front of the Trump Tower on 5th Ave at Rally against Trump

Long Island, NY’dan gelen George Overbeck “Neden Trump?” surusuna “Hillary yalancı, Bernie communist, Trump bu ülkeyi birleştirecek, daha iyi yapacak tek aday” dedi, ve “Trump’a oy verin” diye bağırmaga başladı

Protestoculara ne oldu bilemiyorum, ama 5 inci Cadde’deki Trump Tower’a çok insan ya gelmedi ya da gelemedi protesto etmek için.

Bu rallide Trump maskesi revaçta idi.

Trump kiligùinda bir protester Trump Tower'in šnunde kendini dšvduruyor

Bu kez birisi yanında “Trump’ı döv “ yazısı ile beraber süngerden yapılmış uzun acıtmayacak sopa gibi birşey taşıyordu. Sopayı dikilenlere verip oyuna katılmasını istiyordu. Katılanlar oldu, ve Trump maskeli protestocuyu dövdüler (!). Tam tiyatro gibiydi. Trump Tower’ı koruyan görevli polisler bile gülüyorlardı.

Ben ayrıldım. Yolda birkaç kişi gördüm ellerinde pankartlari ile.

“Ne oldu, bittimi, herkes nerede?” diye sordum.

“Bitti, bazılari gene Columbus Circle’a döndüler, ama bitti diyebililiz. Bizde ayrılıyoruz” dediler.

 

Fotoğraflarlar © h. nazan ışık / nkendiken  Bütün hakkı saklıdır / All rights reserved.

© h. nazan ışik

© NKENdiKEN