Porto Rikolular Bayrakları , Bayrak Desenli Tişortleri ve Şapkalarıyla Tören Kutladılar.

h. nazan ışık—

13 Haziran 2016—

Geçit Törenleri aşağı yukarı aynı amacı taşıyor: O ülkenin kültür ve tarihi hakkında bir farkındalık yaratmak. Bazı törenler 10 sokak gibi kısa mesafede olurken, bazıları New York’un tam göbeğinde ve uzun mesafede kutlanıyor. Porto Riko Yıllık Geçit Töreni’de bunlardan biri.

Porto Riko 59. Yıllık Geçit Töreni 12 Haziran’da New York’u batı ve doğu diye ayıran 5. Cadde’de oldu ve 44. Sokaktan başlayıp 79. Sokak’ta sona eren, 35 sokaklık bir törenle kutlandı.

porto ricon parade© h. nazan ışık

Seyircilerin sayısı yüksekti. Herkes ellerinde bayrak, bayrak desenindeki tişortler ve şapkalarla geçitte yürüyen bando, danscılar, ve DJ’lerin çaldığı müziğe katılıyorlardı.

porto ricon parade© h. nazan ışık

Bazıları gene giydikleri tişortdeki mesajla adayı tanıtıyorlardı. Hemen “Resim (imaj) kelimelerden daha yüksek sesle konuşur” ya da “bir resim bin kelime değerindedir” sözleri geldi aklıma….

Bu sene hem geçit törenine katılanlar hem de seyirciler, geçen yıl kabül edilen eşcinsel evliliğin kabulü kararını, hep bir ağızdan “Aile ailedir”, “Aşk aşkdır“ sloganları ile Aile Beraberliğı, Evlilik Eşitliği ve LGBT (Lesbiyen, gay, biseksüel, transeksüel) haklarını da kutladılar.

Porto Rikolular törene her yıl seçtikleri bir kıraliçe ve kral ile katılıyorlar. Aktris Rosario Dawson ve New York Knicks takımında oynayan basketbol oyuncusu Carmelo Anthony bu yılın kraliçesi ve kralı idi.

Mayor Bill de Blasio, Governor Andrew Cuomo, Porto Rikolu New York Kent Konseyi Başkanı Melissa Mark-Viverito yürüyüşe katılan politikacılar arasındaydılar. Ellerinde bayrak, halka el salladılar, el sıkıştılar ve isteyenlerle potoğraf çektirdiler.

Senatör Chuck Schumer biraz arkalardaydı.

porto rico oarade© h. nazan ışık

Senatör Chuck Schumer katıldığı her törende olduğü gibi bu geçit töreninde de taşıdığı bayrakla halkı selamlayıp, megafonla hakla sesleniyordu.

porto ricon parade

© h. nazan ışık

Sonra da seyircilere yaklaşıp ya el sıkışıyor, ya da isteyenlerle “selfie” çektiriyordu.

“Politikacılar hangi törene katılıp katılmamağa neye dayanarak karar veriyorlar” sorusu geldi aklıma gene. Hava raporumu, yoksa alabilecekleri oy sayısı mı bu?

Fotolar © h. nazan ışık Bütün hakkı saklıdır /All rights reserved.

© h. nazan ışık / NKENdiKEN