LGBT Onur Yürüyüşü Hem Mesafe Açısından Hem de Katılanlar Açısından Çok Uzundu

h. nazan ışık—

26 Haziran 2016—

Geşit töreninin başlamasına daha yaklaşık bir saat vardı. Lokantalar, kliseler, dükkanlar gökkuşağı rengi balonlar, kurdeleler ve bayraklarla süslenmişti. Saymağa çalıştım, vazgeçtim. Heryer gökkuşağı rengine bürünmüştü.

Tahmin ettiniz mi hangi geçit töreninde olduğumuzu? 26 Haziran’da yapılan ‘LGBT Pride Parade’ (LGBT Onur Geçit Töreni)den bahsediyorum.

LGBT Pride parate 2016© h. nazan ışık

5 inci Cadde de 10-11 inci Sokaklarda olan İlk Presbyterian Kilise balonlarının son hazırlıklarını yaparken.

Tören 34 üncü sokak ile 5inci Cadde’den başlayıp, 8 inci sokaktan sağa dönüp Cristopher sokakla 8 inci Cadde’de sona erecek…Yani uzun bir tören. Uzun mesafeyi kapsayan bir tören.

Daha 5 inci Cadde ile 50 inci sokaklardan başlayarak barikatlar dizilmiş, sadece bazı sokaklar trafiğe açık, polisler törene katılacakları ve halkı yönlendiriyordu. Ben töreni 5 inci cadde ve 8 inci sokak köşesinden izlemeğe karar verdim.

Orada hem halkı çoşturan hem de katılanları anons eden sunucular hazır bekliyorlardı. Ellerinde uzun bir liste vardı.

LGBT Pride Parade 2016© h. nazan ışık

Büyük bir grup halinde motorsikletliler geldiler. Motorsikletten çıkan bow, bow bow sesleri doldurdu etrafı. Hepsinin elinde Onur bayrağı dalgalanıyordu.

Şimdilik yürüyüşe katılanları hatasız anons etti sunucular. Gittim sordum: :”Kimler katılıyor politikacılardan?”

“Sorma, liste uzun: Cuomo, de Blasio, Schumer”.

Kestim sözlerini. “ Hillary Clinton?” sordum.

“Platformu var, hem de bir kaç tane. Ama Hillary gelmiyor.” dediler.

Hava çok sıcaktı, ve 5 inci cadde çok açıktı. Ben sonra Cristopher Sokağa devam ettim. Orası daha dar ve daha gölgelikti.

LGBT Pride Parade 2016© h. nazan ışık

Vali Andrew Cuomo ve kız arkadaşı Sandra Lee geldiler ellerinde gökkuşağı bayrak ile.

LGBT Pride parade© h. nazan ışık

Ve Belediye Başkanı Bill de Blasio takip etti Vali Cuomo’yu. Yanında (soldan sağa) Reverend Al Sharpton , ‘Sex and the City” TV serisi ile tanınan film ve tiyatro oyuncusu Cynthia Nixon ve karısı Chirlane McClay vardı.

LCBT Pride Parade 2016© h. nazan ışık

Senatör Chuch Schumer da katılanlar arasındaidi. Her törene katıldığı gibi kendisinin kim olduğunu belirten pankartlar taşıyan genç ekibi ve bir elinde megafonu öbür elinde de o günün bayrağı –ki bugün tabii ki LGBT Onur bayrağı olan gökkuşağı bayrağı -vardı.

Törene aklınıza gelebilecek her politikacı ya araba ile ya da yürüyerek katıldılar. Kongre üyesi Jerry Nadler, Manhattan İlçe Başkanı Gale Brewer, NY Belediye Meclisi Konuşmacısı Melissa Mark-Viverito , NY Eyaleti Senatörü Brad Hoylman bunlara sadece birkaç örnek.

LGBT Pride parade 2016© h. nazan ışık

Ve nihayet Hillary Clinton’ı temsil edenler bir kaç ayrı grup olarak –yürüyenler, platform üstünde olanlar, gene yürüyenler- katıldılar yürüyüşe. Ama Hillary yoktu görünürde.

Geçitte çok sayıda platform vardı. Kliseler, hastaneler, havayolu firmaları, bankalar..vb, ve hatta hatta bir de eşya taşıyıcı firma platformu bile gördüm.

LGBT Pride Parade 2016© h. nazan ışık

Nihayet her zaman görmeğe alıştığımız figürler gelmeğe başladı.

LGBT Pride Parade 2016© h. nazan ışık

Bu geçit LGBT (Lezbiyen, Gey, Biseksüel ve Transgender) yürüyüşü idi. Ve yürüyüşe katılanlar arkası kesilmeden geliyorlardı. Bazı resimler kelimelere ihtiyaç olmadan kunuşurlar, ama keşke konuşsaydım bu şahısla, keşke bu resme ses verseydim ses verseydim.

Törende çalışan bir görevli dikiliyordu yanımda. “Ne zaman bitecek bu tören?” diye sordum.

“Andrew Cuomo ve Bill de Blasio’ya teşekkürler,” dedi alayvari bir uslüpla, ve devam etti “Bu töreni herkese açık tuttular. 18:00 de bitmesi gerekiyordu, bak saat 19:00 oldu. Ve daha bir sürü platform var gelecek.”

Saat 20:00 olmuştu. Ve görevlinin dediği gibi tören hala devam ediyordu. Ben ayrıldım.

Sonra öğrendim ki Hillary Clinton gay haklarının doğum yeri olan ve Başkan Obama’nın ‘Milli Anıt’ olarak ilan ettiği Stonewall Inn’in önüne çok kısa bir sure için uğramış, Cuomo, de Blasio ile buluşmuş, ve hemen sokağın başında bekleyen minibüse binmiş ve ayrılmış.

Şimdi hatırlıyorum. Arka arkaya dört tane siyah minibus geçmişti. Çamlar simsiyahtı, içeriyi görmek imkansızdı. Ve plakada USA Gov. gibi birşey yazıyordu, çok dikkat edememiştim. Yanımda bir polis memuru vardı. “Kimdir bu?” diye sormuştum. “Yürümek yada görünmek istemeyen biri olmalı” demişti.

Uzun zamandir LGBT komitesinin desteğini almak için uğraşıyordu. 2000 yılında senatör olmak için kampanya yaparken elinde bayrakla baştan sona geçıtte yürümüştü.

Ve ilk kez bu sene aldı desteğı. Gelmeğe kendini mecbur hissetti herhalde.

Fotoğraflar : © h. nazan ışık /NKENdiKEN, All rights reserved/her hakkı saklıdır.

© h. nazan ışık