Italyan-Amerika’lılar 72. Columbus Günü Geçit Töreni’nde 5. Caddeyi süslediler

 h. nazan ışık—

10 October 2016—

Her sene Ekim ayının 2. Pazartesi günü kutlanan yıllık Columbus Day parade / Columbus Günü geçit töreni bu yıl 10 Ekim’de kutlandı. Tören 5. Cadde’de 44. Sokakla 72. Sokak aralarında yer aldı.

Yetkililerin dediğine göre 35.000 kişi katılmış geçite ve yaklaşık milyon kişi tarafından izlenmiş.

Ben bu yıl geçit törenini 60 ile 62. Sokak aralarında izlemeğe karar verdim. Benim bulunduğum yerde seyircilerin yoğunluğu çok fazla değildi,

columbus day parade 2016© h. nazan ışık

Her zaman olduğu gibi New York Polis Departmanı (NYPD) motorsikletlerle, bandoyla ve yaya olarak törene katıldılar.

columbus day parade 2016© h. nazan ışık

NYPD memurları (sanırım Italyan kökenli olanlar) çocuklarıyla katıldılar törene. Resimde görüldüğü gibi iki çoçuk İtalyan bayrakları ellerinde , NYPD sapkaları ile babalarının yannda yürüyorlardı. Daha küçükler ise ya çocuk arabasında ya da babalarının kucağında katıldılar geçite.

columbus day parade 2016© h. nazan ışık

Governor /Vali Andrew M. Cuomo bu törene her zaman katılır ve kendisinin Italyan asıllı olduğunu hatırlatırdı. Ama bu sene 60. Sokakta ben kendisini görmedim. Sadece pankardının arkasında New York’un seçilmiş politikacılarında bazılarını Cuomo’yu temsil ediyordu. Ben ayrıldıktan sonra kendisi törene başka pankard altında katıldıysa bilemem.

Columbus day prtade© h. nazan ışık

Platformlar üstünde hem ıtalyan hem Amerikan bayrağını sallayan katılımcılar törene renk katıyordu.

columbus day parade 2016© h. nazan ışık

Senatör Chuck Schumer her zaman , her geçit töreninde olduğu gibi gene elinde o günü simgeleyen bayrak, ki bu kez Italyan bağrağı ve küçük megafonu ile bir kaç kelime söyleyerek katıldı törene. Ve gene herzaman olduğü gibi seyircilerle el sıkıştı, konuştu ve beraber resim çekmelerine izin verdi.

columbus day parade 2016© h. nazan ışık

Törene katılmak için Milan, Italya,’dan gelen itfaiyeciler şarkı gibi birşey söyleyip elleriyle, alkışla tempo tutuyorlardı.

 

columbus day parade 2016© h. nazan ışık

Ve nihayet Belediye Başkanı /Mayor Bill de Blasio’da aynı Senatör Schumer gibi elinde Italyan bağraği ile geldi 60. Sokak cıvarına. Bir noktada seyircilere yaklaştı, el sıkıştı, resim çektirdi.

Ve büyük adımlarla geşite devam etti.

Adımları o kadar büyüktüki ben arkasından yetişemedim. Ve ayrıldım.

 

Fotoğraflar © h. nazan ışık /NKENdiKEN

© h. nazan ışık