Gracie Mansion’da verilen Yunan Bağımsızlık Günü Resepsiyonunda Olympia Dukakis: Bu şehir firsatlar şehri!

h. nazan ışık—

20 March 2018—

New York Belediye Başkanı Bill de Blasio çeşitli kutlamalarda Gracie Mansion’da resepsiyon vermeği seviyor. 2017’de Diwali , Batı Hint ve Caribean, Asya Pasifik kutlamaları bunlara birkaç örnek. Ve her resepsiyon, hava izin verdikçe, Gracie Mansion’un East River’a bakan büyük bahçesinde ve büyük bir çadır altında veriliyor. Ve ikramlar o ülkenin yemeklerinden oluşuyor.

20 Mart 2018’ de yeni bir resepsiyon vardı: Yunan Bağimsızlık Günü resepsiyonu.

© h. nazan ışık

New York Belediye Başkanı Bill de Blasio Gracie Mansion’da verdiği Yunan Bağimsizlık Günü Resepsiyonu’nda konuşma yaptı

Yunan Bağımsızlık Günü nedeniyle Yunan Halkını kutlamak için biraraya gelindiğini belirten Belediye Başkanı Bill de Blasio, “ Ben özellikle birkaç konuda sizlere teşekkürlerimi sunmak istiyorum,” dedi misafirlere, ve devam etti. “Demokrasi: biz hakikaten sizsiz yapamazdık (de Blasio dahil, herkes güldü). Felsefe kavramı ile düşünmemize yardımcı olduğunuz için teşekkür ederim. Ve eğlendirilmek ve aydınlatılmaktan hoşlanan insanlar için ‘drama’ kavramını getirdiğiniz için teşekkür ederim.(..) ve hepsi Yunanistan’da başladı”.

“Sizlere gecenin özel misafirini tanıtmama izin verin. Seçtiği meslekte en büyük ödül olan Oscar ödülünü “Moonstruck” filmi ile alan ve Yunan Amerikan toplumunun en güçlü kültürel figürlerden biri olan, burada Gracie Mansion’da aramızda olmasından onurlandığımız Olympia Dukakis.” (Herkes büyuk bir çoşkuyla alkışladı.)

© h. nazan ışık

Yunan Amerikan oyuncu Olympia Dukakis Gracie Mansion’da verilen Yunan Bağımsızlık Günü resepsiyonunda özel misafir olarak konuşma yaptı.

“de Blasio’ya bu fırsatı yarattığı için teşekkür ederim. Ben genç Yunan Amerikan toplumunun bilmesini isterim ki bu şehir fırsatlar şehri. Hep benim için olduğu gibi. Bu, ben hiç zorluk çekmedim demek değil, bu, ben A ve B Caddeleri arasında 2. Sokakta otururken 5 katı yürüyerek çıkmadım demek değil. (Gene herkes güldü).

© h. nazan ışık

“Fakat, bu şehir derin arkadaşlıklar şehri. Bu şehir, çesitli güçlüklerden geçebilirsiniz ama, sonunda başaracağınız bir şehir. Ve bu, genç insanların bilmesi, anlaması gereken birşey!” dedi.

© h. nazan ışık

Bill de Blasio Olympia Dukakis’a o günü “Olympia Dukakis Günü “ olarak belirleyen bir bildiri sundu.

Herkes, “ Sizi seviyoruz, Dukakis!” diyerek, ve büyük alkışlarlarla memnuniyetlerini dile getirdi.

Yunan polis memurları ve itfaiyecilerinin de davetliler arasında olduğu bu resepsiyon Mart ayında olduğu için bahçede değil, Gracie Mansion’ın içindeydi. Tarihe ayna tutan mobilyaların bulunduğu odaların açık olmasına rağmen, “garden party” bahçe partisinin havası başka oluyordu.

Her zaman aklıma takılan bir soru var: New York Belediye Başkanı belli ülkelerin “yürüyüş törenlerine” katılırken ya da Gracia Mansion’da “resepsiyon” verirken neye dayanarak karar veriyor? O ülkeyi temsil edenlerle olan ilişkileri mi, yoksa o ülkenin New York toplumundan alabileceği oylar mı önemli?

“Türk Günü Yürüyüş Töreni”nde – en azından son 2-3 yıldır- Belediye Başkanını gördüğümü ya da “Türkiye Günü” adına Gracia Mension’da bir resepsiyon verildiğini pek hatırlamıyorum. Kime sorulmalı bu soru, Belediye Başkanı mı, Türk temsilcileri mi?

Neyse, bu geceden alabileceğimiz en güzel mesaj Dukakis’in   “…bu şehir derin arkadaşlıklar şehri. Bu şehir, çesitli güçlüklerden geçebilirsiniz ama, sonunda başaracağınız bir şehir. Ve bu, genç insanların bilmesi, anlaması gereken birşey!” sözleri idi

Fotolar: © h. nazan ışık / NKENdiKEN

© h. nazan ışık