MoMA’ da Bir Türk Filmi: Köprüdekiler (Men on the Bridge)

h. nazan ışık-

Bu yıl gördüğum en güzel, hiçbirşeyi çekiçle kafana civi çakar gibi defalarca söylemeyen, içten, sıcak, gerçekci bir anlatım dili olan çok katmanlı bir Türk filmi. Yazar/ Yönetmen Aslı Özge’nin filmi, kısaca görülmesi  gereken bir film.(a must-see movie).

koprudekilerFoto: MoMA

Fikret Portakal, Aslı Özge’nin Köprüdekiler filminde  Boğaz köprüsünde gül satarken

Film üç karakteri izler.  Üçüde Istanbul’da yaşar ve üçüde Boğaz Köprüsü’nde calışır.  17 yaşındaki  Fikret (Fikret Portakal) hayatını köprüde gük satmakla kazanır.  Hiç okula gitmemesine rağmen okuma yazmayı at yarışlarında atların isimlerini calısarak öğrenir.  Ama bu daha iyi iş bulma çabalarına yardım eder mi?. Öbür amacıda kızlarla tanışmaktır.  Kızlarla tanışmayı amaçlayan öbür karakterde 24 yaşndaki Murat’dır. (Murat Tokgöz).  Akşamlarını bilgisayarda kızlarla tanışmakla geçiren Kayseri’li Murat, iki sene önce Istanbul’a trafik polisi olarak tayin edilmiş ve köprüde  çalışmaktadır. Çicek satanları trafikten çıkarmak, araba sürerken cep telefonu ile görüşenlere ceza yazmak görevleri içindedir.  Üçüncu karakter Umut (Umut İlker) ise 28 yaşında, 2 yıllik evli köprüden bir aşağı bir yukarı geçen dolmuş şoförüdür. Karşılama güçlerinin çok üstünde bir hayat isteyen karısını mutlu etmek için daha büyük bir apartman aramaktadır.  Karısı (Cemile İlker) hayallerle yaşarken Murat gerçekler içindedir.

Yönetmen filme belgesel yaklaşımla başladığını ve üç karakteri tanıdıktan sonra  senaryo yazdığıni belirterek karakterlerin filmde kendilerini oynamalarını önerdiğini, ancak 657 sayılı devlet memurları yasası gereğince polis memurlarının aktörlük yapmalarına izin verilmediği için polis rolündeki karakterlerin aktörler tarafından oynandığını açıklar.

Fikret’i oynayan Fikret Portakal ve o’nun arkadaşları ile dolmuş şoföru Umut’u oynayan Umut Ilker çok basarılılar.

Aslı Özgen Köprüdekiler (Men on the Bridge)  filmiyle sadece Istanbul’da yaşayan ve Boğaz Köprüsü’nde çalışan birbirlerinden haberiz üç ayrı erkeğin sorunlarını, hayat çabalarını, hayallerini dile getirmekle kalmamış, günümüz Türkiye’sinin siyasi durumunu, PKK sorununu, askere gitme konusunu, ve hatta Cumhiriyet Bayramının kutlanması sahnesi ile askeri disiplinin güçlülüğünü de görüntülemiş. 2009 yapımı olan film, sanki bu günlerde Türkiye’de tartışma konusu olan Milli Bayramları kutlamamak, havai fişekleri sınırlamak gibi kararları  ileri görerek havai fişeklerle, vatandaşın Cumhuriyet Bayramına gösterdiği coşkuyla bu kararlara bir cevap veriyor.

Istanbul, Ankara ve Adana Film Festivallerinde “En Iyi Film” ödüllerini alan Köprüdekiler (Men on the Bridge) ayrica Toronto,, Locarno, Rotterdam dahil 30 dan fazla film festivallerinde de gösterildi.

MoMa programı Laurence Kardish, Senior Curator, Department of Film tarafından organize edildi .

© h. nazan ışık

http://www.turkishny.com/h-nazan-ik/24-h-nazan-ik/92368-moma-da-bir-turk-filmi-koprudekiler-men-on-the-bridge#.Ugg3V7zlWVw