New York Film Festival 2012 (part 1)

h. nazan ışık—

1 October 2012—

50inci New York Film Festivali (NYFF) cuma günü tanınmış yönetmen Ang Lee’nin büyük bütçeli, 3-D filmi ‘Life of Pi’ ile açıldı. 14 Ekim ‘e kadar devam edecek festivalde Yeşim üstaoğlu’nun filmi ‘Araf-Somewhere in Between’ de yer alıyor.

life of pie 1Foto; Film Society of Lincoln Center

Festivalin açılışını yapan yönetmen Ang Lee’nin filmi ‘Life of Pi’ dan bir sahne.

2012 yılı (NYFF) için çok önemli bir yıl. Ilk neden, festival bu yıl 50. yılını kutluyor. Ikinci neden, festivalin ve the Film Society of Lincoln Center’in 25 yıldır program direktörü olan Richard Peña’nın düzenlediği son fetival. Üçüncü neden ise her yıl festivalin ana listesinde 27-29 film varken bu yıl bu sayı 33 oldu.

Festivalin–açılış, merkez ve kapanış- filmleri dünya prömiyerleri ile tam festival filmleri, yani tam bilet satacak, kırmızı halı filmleri.  Açılış filmi ‘Life of Pi’, ünlü yönetmenin Ang Lee’nin filmi, büyük bütçeli ve 3D formatında ve 20th Century Fox dağıtımı,  festivalin merkez filmi, James Gandolfini’nin oynadığı ‘Not fade Away’, tanınmış, izlenmiş  TV serisi olan ‘The Sopranos’un yaratıcısı  David Chase’in filmi ve Paramount Vantage dağıtımı, festivalin kapanış filmi ise Denzel Washington,  Don Cheadle, Melissa Leo’nun oynadığı  ‘Flight’, ‘Forrest Gump’, ‘Back to the Future’, ‘ Cast Away’ gibi filmleriyle tanınan yönetmen Robert Zemeckis’in filmi ve Paramount Pictures dağıtımı.  Üç film de yakında büyük sinema salonlarında gösterime girecek filmler.

Bu yıl NYFF’nin programı alışılmıştan daha zengin.  Başka festivallerde ödüle aday gösterilen , yada ödül alan, Michael Haneke’den ‘Amour’, Cristian Mungiu’dan ’Behind the Hills’, Christian Petzold’an ‘Barbara’, Jun Robles Lana’dan ‘Bwakaw’, Paolo ve Vittorio Taviani kardeşlerden ‘Ceasar Must Die’ gibi 33 film ile ‘Main slate’ festivalin ana listesini oluşturuyor. Buna ek olarak, restore edilen ve büyük ekranda görülmesi gereken David Lean’in 1962 yapımı ‘Lawrence of Arabia’,  David Hand’in  1937 yapımı ‘Snow White and the Seven Dwarfs’ gibi eski filmlerden oluşan 20 film ile ‘Masterworks’ festivalin  ve ünlü yönetmenlerle yapılan söyleşilerle onları tanıtan 30 dan fazla filmin yer aldığı ‘Cinéastes/Cinema of Our Time’ bölümü var.  Bu bölümde John Cassavetes, Eric Rohmer, George Cukor, Jacques Rivette, Scorsese, Fritz Lang, Jean- Luc Godard bunlara sadece birkaç örnek.  ‘On the Arts’ bölümü daha çok müzik ve performans ile ilgili belgeselleri ele alan 5 filmden ve ‘Cinema reflected’ ise filmler hakkindaki filmleri işleyen 8 filmden oluşuyor.  Bunlara ‘Avant-garde’ ve ‘Kısa Metrajlı Filmleri’ de eklemeyi unutmamak gerekir.

Yukardaki kısa listeden bu yılın NYFF için önemini görmemek imkansız.

Filmler konusunda daha sonra görüşmek üzere şimdilik hoşca kalın.

http://www.turkishny.com/h-nazan-ik/24-h-nazan-ik/101996-nyff-2012-part-2-free-to-the-public-nyff-live-talks#.UggY57zlWUw