Pier Paolo Pasolini Bütün Eserleri ile MoMA’da Anılıyor

h. nazan ışık —

20 Aralık 2012 —

The Museum of Modern Art (MoMA) 13 Aralık, 2012- 5 Ocak, 2013 tarihleri arasında düzenlediği retrospektif ile ünlü İtalyan film yönetmeni Pier Paolo Pasolini (1922-1975)’nin  bütün eserlerini sergiliyor.

Film Yönetmeni / senarist / roman yazarı / filozof / ressam / aktör /şair olarak çok eser bırakan birinin retrospektifi nasıl olur?  Cevap: şehir çapında ve değişik olaylarla.

13 Aralık’da “Medea” ile açılan film gösterileri MoMA’da yer alıyor.  Maria Callas’ın opera sanatcısı olarak değil, film oyuncusu olarak oynadıği tek film Medea, 29 Aralık’da tekrar gösterilecek.

201212-pasolini
MoMa

Pier Paolo Pasolini’nin senarist/ yönetmen olarak 1961’de yaptığı ilk filmi “Accattone”,  Anna Magnani’nin oynadığı 1962 yapımı “Mamma Roma”, Venice International Film Festival’inde Özel Jüri Ödülü’nu alan 1964 yapımı “Il vangelo secondo Matteo / The Gospel According to Matthew”,  21inci Berlin International Film Festival’inde Silver Bear ödülünu alan ve Giovanni Boccaccio’nun aynı adlı romanına dayanan, Silvana Mangano, Ninetto Davoli, Franco Citti’nin oynadığı “Il Decameron / The Decameron”, 22inci Berlin International Film Festival’inde Golden Bear ödülünü alan ve Ninetto Davoli’nin yanısıra  Pasolini’nin de oyuncu olarak yer aldığı “ I Racconti di Canterbury / The Canterbury Tales”, Ninetto Davoli  ile ünlü komedyen Totò’nun oynadıkları  “La terra vista dalla luna /The Earth as Seen from the Moon”  ve “Uncellacci e uccellini / Hawks and Sparrows” , gene Ninetto Davoli’nin oyuncular arasında olduğu ve 1974’Cannes Film Festival’ inde ikinci büyük ödül olan Grand Prix ödülünü alan “Il fiore delle mille e una notte / Arabian Nights” retsospektifte gösterilen filmlerden sadece bazıları.

MoMA’nın düzenlediği küçük film festivalinin yanısıra MoMA PS1’da da Pasolini’nin filmleri “Salò or the 120 Days of Sodom” “Teorema” ve “Medea” yı  sürekli sinemasak enstalasyon olarak ve orijinal film afişlerini izlemek ve sergiye ek olarak, seçkin eserlerinin sunulduğu okuma odasında Pasolini’yi şair ve yazar olarak müzenin normal saatleri içinde tanımak da mümkün.  MoMA PS1’daki sergi 7 Ocak, 2013’e kadar sürecek.

Şehirdeki başka bir sergi de Pier Paolo Pasolini’yi ressam /artist olarak New York’lulara getiriyor. “Location One” daki “Pier Paolo Pasolini: Portraits and Self-Portraits” sergide kendi portresi dahil 40 çizim ve yağlı boya eserleri 5 Ocak, 2013’e kadar izlenebilir.  “Location One”, 26 Green Street, Manhattan’da, bağımsız,  kar amacı gütmeyen ve sanatla ilgilenenlere açık bir yer.

Retrospectif, The Museum of Modern Art, Luce Cinecittà, ve Fondo Pier Paolo Pasolini/Cineteca di Bologna tarafından düzenlendi.

© h. nazan ışık

© NKENdiKEN.com

 

http://www.turkishny.com/h-nazan-ik/24-h-nazan-ik/109189-pier-paolo-pasolini-butun-eserleri-ile-momada-aniliyor#.UgYsiFPlWUw