Abbas Kiarostami’nin filmleri FSLC’da.

h. nazan ışık —

17  Subat 2013—

Film Society of Lincoln Center (FSLC) İranlı meşhur film yapımcısı Abbas Kiarostami’nin New York Film Festivalinde (NYFF) gösterilen son filmi “Like Someone in Love”ın yanısıra,

kısa ve uzun metrajlı filmlerini, belgesellerini  “A Close-Up of Abbas Kiarostami” adlı zengin bir programla sunuyor.

like someone in loveFilm Society of Lincoln Center

Rin Takanashi Abbas Kiarostami’nin filmi “Like Someone in Love” dan bir sahnede.

Kiarostami, belgesel stilindeki kurmaca filmleri ile, sabit monte edilmiş kamera çekimleri ile, amatör oyuncularla çalışmasıyla, çocukları kahraman olarak kullanmasıyla, İran’da kırsal köylerde, yolda hareket eden araba çekimleri ile ve en önemlisi arabayı mekan olarak kullanmasıyla tanınan bir yönetmen.

Son yaptığı iki film “Certified Copy” ve “Like someone in Love” Kiarostami’nin İran dışında yaptığı yaptığı ilk filmler.

“Like Someone in Love”,  80 yaşlarında iyi eğitim görmüş, dul Takashi (Tadashi Okuno), gündüzleri üniversite öğrencisi, geceleri fahişe olarak çalışan Akiko (Rin Takanashi) ve Akiko’nun çabul öfkelenen erkek arkadaşı Noriaki (Ryo Kase) arasındaki ilişkiyi konu alan bir drama.  Filmin açılış sahnesi bar. Konuşmaların yanısıra yüzünü görmediğimiz bir kadının da sesi vardır.  İşadamı gibi görünen bir adam gene yüzünü görmediğimiz kadın sesine o geceki önemli müşterisinden (Takashi) bahsetmektedir. O gece meşgul olduğunu ve gidemeyeceğini söyleyen ama sonunda gitmeyi kabul eden kadını (Akiko) telefonda konuşurken görürüz.

Akiko, yemek, içki, gibi özel hazırlıklar yapan Takashi’nin her tarafı kitaplarla dolu evine gider. Takashi içki ikram ederek konuşmayı önerir, ama Akiko soyunup Takashi’nin yatağına yatar. Gece ne oldu, beraber mi yosa  ayrı mı uyudular sorularının cevabı seyirciye birakılmış.

Sabah, Takashi Akiko’yu okuluna götürür ve orada erkek arkadaşı Noriaki’nin beklediğini görürler.  Noriaki, Takashi’ye “dedesimisin?” diye sorar, Takashi’de soruyu kabul eder. Ve böylece Kiarostami “Close-Up” ve “Certified Copy” filmlerinde işlediği gibi kişilik değişimi konusunu burada da işler.

170213-isik2 copy
Foto: © h. nazan ışık

Abbas Kiarostami NYFF’de “Like Someone in Love” filminin gösteriminde.

Film yapımcılığının yanısıra senarist, kurgucu, sanat yönetmeni, ressam, grafik tasarımcısı ve fotoğrafcı olarak da ün sahibi olan Kiarostami bir çok festivallerde ki ödüllere ek olarak “Taste of Cherry” ile 1997 Cannes Film Festivali’nin en büyük ödülü, Palme d’Or ödülünü aldı. 1994’de “Through the Olive Trees”, 2002’de “Ten”, 2010’ da “Certified Copy” ve 2012’de “Like Someone in Love” ile de aynı ödüle aday gösterilmişti.

“Ten” filminde Kiarostami, birçok filmlerinde olduğu gibi hareket eden bir arabanın ön koltuğunu filmin mekanı olarak kullanmış ve bütün filmi arabanın önüne monte edilen iki tane sabit video kamerası ile çekmiş. Filmin oyuncuları yönetmenin diliyle gerçek insanlar.  Bütün film, direksiyonda olan genç bir kadının arabasına aldığı yolcularla yaptığı konuşmaya dayanır. İlk yolcu kendi oğludur.  Annesiyle babasının bosanmış olmalarına ve annesinin yeniden evlenmiş olmasına çok kızan oğlu arabada bütün hislerini annesine aktarır.  Öbur yolcular, kadının kiz kardeşi, arkadaşı, yaşlı bir kadın ve bir fahişe.  Onların sohbetleriyle İran’daki hayatı, kadının yerini, dinin önemini, sevginin değerini öğreniriz.

Bu film çok çeşitli tepkiler almış olmalıki, Kiarostami ondan sonra “10 on Ten” diye bir belgeselle hem “Ten” filminde kullandığı tekniği, neden öyle yaptınını , neden “Ten” filmini yaptığını açiklar.  Aynı “Ten” gibi bu belgesel de bu kez eski filmlerinde kullanılan yerlerden geçerek hareket eden bir arabanın ön koltuğunda, bu kez arabanın önüne monte edilen sadece bir sabit video kamerası ile çekilmiş. “10 on Ten” 10 bölümden oluşan Sinema Dersi adıyla  anılan film: “Ten” filminin açıklanması ile başlar ve ,  Kamera,  Konu, Senaryo, Mekan, Müzik, Oyuncular, Aksesuarlar, Yönetmen, ve Son Ders bölümü ile yönetmenin tekniğinı dile getirir.

“Like Someone in Love”  Şubat 21’e kadar gösterime devam edecek.

Photo © h. nazan ışık /NKENdiKEN.

http://www.turkishny.com/h-nazan-ik/24-h-nazan-ik/114558-abbas-kiarostaminin-filmleri-fslcda#.UgYl4FPlWUw

© h. nazan ışık