New Directors / New Films 2013 Festivalinde 3 Türk Yönetmeni Var. (Bölüm 1)

h. nazan ışık —

16 Mart 2013 —

The Museum of Modern Art (MoMA) ve the Film Society of Lincoln Center’in (FSLC) yıllık düzenlediği 42. New Directors/New Film (ND/NY) yeni yönetmenleri ve yeni filmleri tanıtan saygı değer bir festival. 20 Mart’ta baslayacak ve 31 Mart’a kadar sürecek olan festivalde bu sene 24 ülkeden 19 kurmaca, 6 belgesel uzun metrajlı film ve 17 tane kısa metrajlı film gösterilecek.

Bu sene 3 tanede Türk yönetmeni var festivalde: Ali Aydın, Engin Kundağ ve Başak Büyükçelen.

 

Küf (Mold)

kufFilm Society of Lincoln Center

Basri rolündeki Ercan Kesal Yönetmen Ali Aydın’ın Küf (Mold) filminden bir sahnede.

Film, seyirciye mekanı, karakterin mesleğini çok iyi tanıtan bir sahneyle açılır.  Açıklık, çayırsal bir yerde 5 çocuk ellerinde araba lastiği ile koşarlar ve lastikleri ateşe verirler.  Tren rayının geçtiği arazide yanan 5 tane lastik görürüz uzaktan.  Rayların arasında yürüyen bir adam yanan lastiği atar ve raylar arasındaki diğer şeyleride temizlemeye devam eder.  Daha sonra öğreniriz ki, Basri (Nuri Bilge Ceylan’ın Uzak, Üç Maymun, Bir zamanlar Anadolu‘da filmlerinde de oynayan ünlü Ersan Kesal) Demiryolları’nda yol bekçisi olarak çalışmaktadır.  Ve yıllarca yaz, kış, sıcak, soğuk demeden, kilometrelerce yalnız yürüyerek güvenliği korumaktadır..

Karısı ölmüş, tek oğlu 18 yıl önce siyasi görüşlerinden ötürü göz altına alınmış ve o zamandan beri hiç haber alamamış Basri, toplumdan elini ayağını çekmiş kendi başına yaşamaktadır. Hayatı haberleri dinlemekle, sefertasını hazırlayıp gene raylara gitmekle, ve karısının mezarını ziyaret etmekle geçer. Tek uğraşı oğlunu bulmak için büyük bir umutla biri İçişleri Bakanlığına, öbürü Polis Merkezine ayda iki mektup yollamaktır.  Bunu 18 yıldır yapmaktadır.  Kasabaya yeni gelen Polis Müdürü Murat (Nuri Bilge Ceylan’ın, Bir zamanlar Anadolu’da filminde oynayan Muhammet Uzuner) Basri’yi Polis Merkezine getirir ve sorguya çeker bu 18 yıldır yollanan mektuplar hakkında.

Sanki Basri’nin kendi derdi kendine yetmiyormuş gibi, bir de aynı işte, bakım bölümünde çalışan genç bir işçinin derleriyle de uğraşmak zorunda kalır.

Nihayet beklediği gün erişir ve Polis Müdürü Murat bir haberle gelir……

Yönetmen Ali Aydın uzun çekimleriyle Basri’nin içinde olduğu ruh halini iyi anlatmış.

Diğer iki film kısa metrajlı ve festivalin “Shorts Program #2” bölümündeler.

Ararat

Film society of Lincoln center

Engin Kundağ’ ın filmi Ararat’tan bir sahne.

Engin Kundağ’ ın filmi Ararat 26 dakika. Yönetmen bu 26 dakika içindeAlmanya’dan Türkiye’ye gelen birinin erkek kardeşinin evindeki problemi düzeltmek istemesi, kardeşinin karısı, yengesiyle bir iletişim kurmaya çalışması, yengesini kocasına karşı daha saygılı davranmasını sağlamaya çalışması, yengesinin buna tepkisi ve sonuçta erkek kardeşinin karısına tepkisi gibi birçok konuya değinmeye  çalışmış.

Başak Büyükçelen’in filmi  Take a Deep Breath / Derin Nefes Alise 8 dakika. Okuldan gelen genç bir kız kapıda babasının tokatıyla karşılanır.  Ailesi kızı kadın-doğum doktoruna götürürler . Sonuç anne ve babanın umduğu istediği gibi midir? Anne ve babanın bu hareketi genç kızı ne kadar etkiler… Film 8 dakika. Kısa, ama  mesajını iyi veren bir film.

Gösterim yeri ve saatleri:

Küf (Mold)

21 Mart, Perşembe günü  8:30PM (MoMA)

23 Mart, Cumartesi gunü  6:00PM (FSLC)

Ararat ve Take a Deep Breath / Derin Nefes Al

30 Mart, Cumartesi günü 1;00PM (MoMA)

31 Mart, Pazar günü  4:00PM (FSLC)

MoMA;  11 West 53rd Street

FSLC : Walter Reade Theater / 165 West 65th Street

Fazla bilgi aşağıdaki linkten alınabilir,

http://www.moma.org/visit/calendar/films/1359

http://newdirectors.org/

© h. nazan ışık

http://www.turkishny.com/h-nazan-ik/24-h-nazan-ik/117120-new-directors-new-films-2013-festivalinde-3-turk-yonetmeni-var-bolum-1#.UgVh61PlWT0