Chim ve Roman Vishniac’ın fotoğrafları International Center of Photography’de

h. nazan ışık—

4 April 2013—

International Center of Photography (ICP), [1133 Avenue of the Americas (6. Avenue ile 43. Street)], “We Went Back: Photographs from Europe 1933-1956 by Chim ve RomanVishniac Rediscovered   adlı iki sergi sunuyor. 18 Ocak’da başlayan sergi  5 Mayıs’a kadar sürecek.

chim-2Foto: © h. nazan ışık

ICP’ye girişte  Chim’in “Crowd listening to a speech by Socialist Pietro Nenni, Basilica di Massenzio, Rome” 1948, fotoğrafı ve önünde oturan biri.

 

 20. yüzyıl Avrupası’nın en saygın foto muhabirlerinden birinin hayatı ve çalışmalarını, ilk fotoğrafa başlamasından ölümüne kadar  izleyen, “We Went Back: Photographs from Europe 1933-1956 by Chim sergisininin küratörü Cynthia Young “ II. Dünya Savaşı’ndan iki yıl sonra Ingiltere, Fransa, Belçika ve Almanya’daki yasam şartlarını belgeleyen  We Went Back Chim’in bir dergi için yaptığı ilk büyük projeydi; aslında, güne kadar kariyerinin en büyük projesiydi.” dedi.

Fotoğraf dünyasında, bir siyasi mitingde çocuğunu emziren kadın, kısmen yıkılmış br fabrikanın önünde poz veren bir fahişe,  İkinci Dunya Savaşı’ndan sonra ruhsal açıdan dengesi bozulmuşlar evinde karatahtaya “ ev” imajını çizen bir kız çocuğu, kendi yaptığı Guernica tablosunun önünde görünen Picasso fotoğraflarıyla ve Magnum Photos’un kurucularından biri olarak tanınan Chim, 1911’de Dawid Szymin adıyla yayınevi sahibi zengin yahudi bir ailenin çocuğu olarak doğdu. 1932’de Paris’e okumaya giden Dawid, 1933’de Fransız dergisi Regards için resim çekmeğe başlar.

“Szymin” i söylemek, yazmak, hatırlamak  zor olduğu için  kendisi “Chim” i önerdi ve  öylecede devam etti.  1936’da  Chim seçimlerden sonraki havayı göstermek üzere Ispanya’ya yollandı, ve orada çektiği resimlerle Robert Capa ve Gerda Taro’nun yanısıra  Ispanya çatışmasını en iyi resimleyen, belgeleyen fotoğrafcılardan biri oldu.

1939’da New York’a gelen Chim, 1942’de David Seymour  adıyla    Amerikan vatandaşı oldu. 1947’de Robert Capa, Henri Cartier-Bresson ve George Rodger ile Magnum Photos’u kurdular.  Chim, savastan iki yıl sonra Avrupa’daki hayatı ve savaşın etkilerini belgeleyen “We Went Back” projesini yaptı. 1951’den sonra birçok kere İsrail’e gitti ve oradaki yeni hayatı resimledi. 1956 yılında Süveyş Krizi’ni resimlerken öldürüldü.

Küratör Cynthia Young “Savaş Chim’in röportajının en önemli fonu olmasına rağmen kendisi öncelikle savaş fotoğrafcı olarak bilinmiyordu. Chim, daha çok düşünceli bir muhabir ve güzelliği, zerafeti belgeleyen irkiltici ama zarif kompozizyonların yaratıcısı olarak bilinir” dedi.

150’den fazla siyah ve beyaz ve daha önce görülmemiş renkli fotoğraflarları bir araya getiren sergide, France and Popular Front, The Spanish Civil War, Regards dergisinin kapak resimleri,  The Children of Europe: Unesco Project, Italy, Israel, Mısır gibi bölümlerin yanısıra Portreler ve Ünlüler bölümü de var.  Bu kısımda, Ingrid Bergman ikizlerini taşırken, daktiloda çalışırken, Gregory Peck ile sohbet ederken, Sofia Loren evinde, Fred Astaire Richard Avedon ile,  gibi resimler de var.

Roman Vishniac Rediscovered

040413-isik3Foto: © h. nazan ışık

ICP’deki ikinci sergi Roman Vishniac Rediscovered’a giriş.

Zengin Rus-Yahudi aileden gelen Roman Vishniac 1897’de doğdu.  Rusya’da zooloji be biyoloji çalıştı. 1920’de Berlin’e taşındı ve amatör fotoğrafcı olarak sokakta resimler çekti.  Zamanımıza kadar en güzel sokak fotoğrafcılarından biri olan Vishniac, mizahi yaklaşımı ile çektiği, bir yerde komik, resimleri ve ilginç kompozisyonu, güzel çerçevelemesi ile tanınan, kabul edilen  bir fotoğrafci oldu. 1941’de New York’a taşındı ve portre stüdyosu açtı.

ICP’nin alt katında yer alan ve Berlin Street Photography, 1920s-30s, Nazi Rise to Power, 1933-37, German-Jewish Relief and Community, Jewish Life in Eastern Europe, ca. 1935-38, Worlshop Nieuwesluis Agrarian Training Camp, 1939, Travel, Refuge, and Internment in France, ca. 1939, Berlin in Ruins, 1947,  Refugees and Displaced Persons’ Camps, 1947,  Portrait Studio and Nightclubs, 1941-1950s,  Immigrants and Refugees 1941-1950s, Jewish Community life 1941-1950s,  The Face of America at War, 1041-44, gibi başlıklar altında düzenlenen sergi 1920’ler ve 1950’ler arasındaki 40 senelik bir devreyi kapsıyor.

Sergi, Roman Vishniac’ın negatiften yapılan contact sheetlerini ve buradan basılmak için seçtiği resimleri göstererek fotoğrafcı ile ziyaretci arasında bir bağ da kuruyor.

Sokak resimlerinin yanısıra sergide görüldüğü gibi Doğu Avrupa’daki Yahudi hayatını uzun yıllar belgeleyen Vichniac, bilim adamı olarak da hayvanbilimini mikroscop altında resimledi.  Sergide, Sciencetific Work: Photomicroscopy,1950s adı altında bu renkli resimler diya gösterisi olarak bir odada gösteriliyor.

Vichniac, 1990 yılında, 92 yaşında, New York’taki apartmanında kanserden öldü.

Photos © h. nazan ışık / NKENdiKEN

http://www.turkishny.com/h-nazan-ik/24-h-nazan-ik/118886-chim-ve-roman-vishniacin-fotograflari-international-center-of-photographyde#.UgVW-lPlWT0

 © h. nazan ışık