MET’de Ne Var: (Bölüm 1): The Path of Nature: French Paintings from the Wheelock Whitney Collection, 1785–1850

h. nazan ışık—

17  Nisan  2013—

Eğer hala görmediyseniz ve bu hafta sonu boşsanız MET (The Metropolitan Museum of Art)’te 37 artistten, açık havada daha çok kağıt uzerine yapılmış 50 eser sunan görülmesi gereken bir sergi var. Sergi bu Pazar günü 21 Nisan’da kapanacak.

The Path of Nature:

French Paintings from the Wheelock Whitney Collection, 1785–1850

(22 Ocak –21 Nisan da kapanacak)

the path of nature
Foto; © h. nazan ışık

Serginin girişi

21 Nisan’da kapanacak olan bu küçük, sadece bir odalık, ama sanat tarihcisi, yazar, kolektör, bayi Wheelock Whitney III’ün kolleksiyonundan  sunduğu 50 tablo ile — en plein-air —açık havada 1785-1850 arasında yapılan eserleri biraraya getiren bir sergi.

Sergideki eserlerin çoğu manzara, tarih, portre, bina, hayvan, tabiat gibi konuları ele almış ve kağıt uzerine yapılmış. Kağıt dayanıklılığı, hafifliği ve istenilen ölçüde kesilebirliğinin getirdiği kolaylık ve pratikliği nedenleri ile tuvale terçih edilmiş. Taşınabilir şövale, boya çantası ve kağıt doğanın değişen etkisini çabuk skeçlerle yakalamakta en büyük yardımcı olmuş.

Artistleri çoğu Fransız ama eserlerin çoğu Italya, özellikle Roma’da yapılmış.  Roma’nın antik ve doğal güzelliğine ilgi duyan artistler Paris’ten buraya gelerek açık havada, istedikleri yerde, taşınabilir araçları ile geçici açıkhava atölyelerini istedikleri yerde kurup istedikleri resimleri yapmışlar.

Paul Flandrin’nın “View of the Villa Torlonia, Frascati, at Dusk” (22.5 X 30.2 cm. Kağıt uzerine yağlıboya) eseri güneşin batarken yaratığı ışığın yanısıra ağaçların arkasından yükselen ayı yakalamış,  Simon Denis’nin kağıt uzerine yağlıboya “Cloud Study” adlı çeşitli çalışmaları değişen bulutların görüntüsünü belgelemiş.  Camille Corot’nun “Cow in the Barn” (20.7 X 27.3 cm kağıt üzerine yağlı boya) resmi bir ineği resimlemiş.

Wheelock Whitney III’ün kolleksiyonu olan sergi 37 artistin 1785-1850 yılları arasında  yaptıkları 50 eseri biraraya getirmiş, bence açık havada yağlıboya çalışanların görmesi gereken bir sergi.

© h. nazan ışık

Photo © h. nazan ışık /NKENdiKEN.com

http://www.turkishny.com/h-nazan-ik/24-h-nazan-ik/120162-metde-ne-var-bolum-1#.UgghK7zlWUw