Tribeca Film Festivali 2013 (Bölüm 8): Büyük ödüller ve sahipleri. Bu yıl yarışmada Türk filmi yoktu.

h. nazan ışık—

8 Mayıs  2013—

Tribeca Film Festivali (TFF)’nde en iyi film ödüllerini “The Rocket”,The Kill Team”, ve en iyi yeni yönetmen ödüllerini de  “Whitewash” filmiyle Emanuel Hoss-Desmarais ve “Oxyana” belgeseli ile Sean Dunne aldılar.  Bu sene bu yarışmalarda Türkiyeden film yoktu.

Her yıl TFF, Dünya Kurmaca uzun metrajlı ve Dünya Belgesel uzun metrajlı yarışma kategorisine 12 kurmaca ve 12 belgesel filmlerden jüri üyelerinin seçtiği birer filme “En İyi Film” ödüllerini verirler, ve kazananlar 25,000 Dolar alırlar .

TFF 2013’ün “En İyi Kurmaca Uzun Metrajlı Film” ödülünü Kim Mordaunt’un yazdığı ve yönettiği “The Rocket” kazandı.

 the rocket

                                                                                       Foto: Tribeca Film Festivali

“The Rocket” doğduğundan beri lanetli olduğuna ve herkese kötü şans getirdiğine inanılan Laos’un kırsal bölgesinde yaşayan 10 yaşındaki Ahlo’nun hikayesidir. Baraj yapımı nedeniyle evlerinden çıkarılınca Aldo babasını, büyükannesini ve tanıştığı 9 yaşındaki Kia ve o’nun amcasını da alarak yeni bir ev bulmak amacıyla yola çıkar.  Yolda  Roket Festivali’ni görürler ve Ahlo hem babasının saygısını kazanmak hem herkese lanetli olmadığını ispatlamak hem de festivalin büyük para ödülünü kazanmak  için bu tehlikeli festivalde yarışmaya karar verir.

Gayet duygusal olan bu film 2013 Istanbul Film Festivali’n de de gösterilmişti ve Berlin Film Festivali’nde de 3 ödul almıştı.

“En İyi Belgesel Film” ödülü Dan Krauss’un yönettiği ve Lawrence Lerew, Linda Davis ile beraber yazdığı “The Kill Team” belgeseli kazandı.

       the kill_team_

Foto: Tribeca Film Festivali

Afganistan’da zevk veya spor için Afgan halkını sebebsiz yere öldüren Amerikan askerlerinden, filmin adını aldığı “The Kill Team”in yaptıklarını babası vasıtasıyla üst kademedeki askerlere bildirmeye çalışan, asker aileden gelen  Amerikan askeri Adam Winfield’in hikayesi.  Bu öldürme ekibindeki askerler Adam’ın konuşacağıni farkederek, o’nu ölümle tehdid ederler. Bir gün ekip elemanları Adam’ın yanında gene birini öldürmeğe karar verirler. Adam iki seçeneğin arasında kalır; ya onlara katılarak öldürmek, ya da ölmek.  Adam katılmayı seçer.  Sonra Adam vicdanını dinlemedi suçu ile yargılanır.  Film, önce ve şimdi yaklaşımı ile bu büyük soruşturmaya ayna olur.

Yönetmen/senarist/görüntü yönetmeni /yapımcı Dan Klauss, daha önce yaptığı “The Death of Kevin Carter” ve “The Most Dangerous Man in America” belgeselleri ile iki kez Oscar’a aday gösterilmişti.

Festivaldeki diğer en büyük ödüller hem kurmaca hem de belgesel film dalında ilk kez yönetmenlere verilen “En İyi Yeni Yönetmen” ödülleri idi. Kazananlar 25,000 Dolar aldılar.

En  İyi Yeni Kurmaca Film Yönetmeni” ödülü “Whitewash” ile Emanuel Hoss-Desmarais’ye verildi. Kara mizah olan film Canada’nın soğuk kışında, gece karla kaplı bir yolda Bruce’un (Thomas Haden Church) kar temizleme aracı ile, yolda önüne çıkan adamı (Marc Labrèche) kazara öldürmesi ile başlayan film ikisi arasındaki ilişkiyi devamlı geçmişe ve şimdiye dönen çekimlerle, ve Bruce’un bu acımasız soğuktan kurtulma çabasını işler.

Bu film festivaldeki taninmış oyuncuları biraraya getiren filmlerden biri. Thomas Haden Church ve Marc Labrèche hem birçok ödül kazanmış hem de bir çok ödüle aday gösterilmiş oyuncular arasındalar.

En İyi Yeni Belgesel Film Yönetmeni” ödülünü “Oxyana “ filmi ile Sean Dunne aldı.  Film West Virginia’daki eski kömür madenciliği kasabası Oceana halkının ağrı kesici reçeteli ilaç Oxycontin’e bağımlılığını konu alir.

© h. nazan ışık

http://www.turkishny.com/h-nazan-ik/24-h-nazan-ik/122044-tribeca-film-festivali-2013-bolum-8-buyuk-oduller-ve-sahipleri-bu-yil-yarismada-turk-filmi-yoktu#.UgUITFPlWUw