2014 Tribeca Film Festivali (2. Bölüm): Belgesel Filmler

h. nazan ışık—

27 April 2014—

Bu yıl 13. yılını kutlayan Tribeca Film Festivali (TFF) 16 Nisan-27 Nisan tarihleri arasında yer aldı. 2002 de başlayan festivalin yarışma kategorisindeki filmlerin sayısında değişikliklerden sonra festival 2008 yılından beri uzun metrajlı film yarışmasında 24 filme karar verdi: bunun 12 tanesi Kurmaca dalında, 12 tanesi de Belgesel Filmler dalında yer alıyor. Bu sene de belgesel filmler de 12 film yarışti. Yarışma dışında ise 24 belgesel vardı. TFF başladığından beri belgesel film seçeneklerinin iyiliği ile tanınan bir festival. Bu senede bunu kanıtladı

Programda biyografiden tarihi olaylara, danstan tabiata kadar geniş alanı kapsayan belgeseller var.

Ne Me Quitte Pas

Yönetmenler: Sabine Lubbe Bakker ve Niels van Koevorden

ne_me_quitte_pas

Ne Me Quitte Pas belgeselinin iki karakteri Bob (sağda) ve Marcel

Iki erkek arkadaş. Ikiside yalnız, ikiside bir yerde üzgün. Aynı mizah anlayışını paylaşıyorlar. Birbirlerini iyi anlıyorlar ve arkadaşlıkları derin. Birbirlerinden başka paylaştıkları en yakın arkadaş içki. Ikiside içmeği seviyor. Film, Bob ve Marcel’in hikayesi. Daha doğrusu bir arkadaşlığın hikayesi.

Bob yetişkin oğlundan uzak tek başına yaşayan, şapkası, sigarı ve içkisi hep yanında emekli bir kovboy. Marcel ise çocuklarını alarak başka bir erkeğe giden karısı tarafından terkedilmiş ama hala küçük çocuklarına karşı sorumlu olmaya çalışan üzgün biri. Ikiside Belçika’nin bir köyünde yaşıyor ve bir yerde birbirlerini tamamlıyorlar. Herşey çok kötüye giderse beraber in intihar etmeği konuşurlar, beraber Bob’un oğluna bulmaya giderler ve Marcel rehabilitasyona girdiği zaman gene hep beraberler.

Film direkt sinema tarzında çekilmiş. Karakterler kamera orada değilmiş gibi karşısinda çok rahatlar. Şakaları o kadar zamanlı ki belgesel mi yoksa kurmaca mı diye düşünmemek elde değil. Bazı kurmaca filmler tam belgesel tarzda yapılırken bu belgesel de tam kurmaca yapısında yapılmış. Festival de gördüğüm en güzel filmlerden biri.

Festivalde biyografiyi konu alan diğer filmler arasında yönetmen Nancy D. Kates Regarding Susan Sontag filmi ile yazar, artist, film yapımcısı, activist Susan Sontag’in (1933-2004) hayatını inceler. Yönetmenler Keith Patterson ve Phillip Schopper All About Ann: Governor Richards Of The Lone Star State ile 1991-1995 yıları arasında 1994 seçimlerinde George W. Bush’a yenilinceye kadar Texas’ın 45. Governorı Ann Richard’ın (1933-2006) hayatını ele alır. Alan Hicks Keep On Keepin’ On ile ünlü caz muzisyeni Clark Terry(CT) ile genç kör piyanist Justin Kauflin’in mentor- öğrenci ilişkisini anlatır. Film açıldığında CT 90. yaş gününü kutlamaktadır ve Justin’de erken 20’lerindedir ve yönetmen Hicks CT’yi 4 sene takip eder.

1971

Yönetmen: Johanna Hamilton

family-pic copy

1971 filmindeFB’iI soyma olaya katılan Raines ailesi

8 Mart 1971 Amerikan tarihinde iki önemli olaya ev olan bir tarihti. “Asrın Dövüşü” diye bilinen Muhammad Ali ve Joe Frazier arasındaki boks maçının olduğu tarih ve Media, Pennsylvania’daki FBI (ABD Federal Soruşturma Bürosu)’nun yüzlerce gizli dostalarının çalındığı gündü. Ikisinin arasında bir bağlantı var mı? Evet, hem de çok!

1971’de savaşa karşı, politik açıdan aktif bir fizik profösörü FBI’ın savaşa karşı olanları, insan/vatandaşlık/kadın haklarını savunanları devamlı izleyip onların eylemlerini durdurmak istediklerini ispat etmek icin kendi gibi aktif ve güvendiği 8 kişiyi bir araya getirerek “Citizens’ Commission” adıyla bir grup kurar. FBI’in yaptıklarını ispat etmenin en iyi yolunun FBI’ın gizli dosyalarını çalıp basına vermek olduğuna inanırlar. Ve en iyi günün nöbetcilerde dahil herkesin televizyonda 8 Mart boks maçını seyredeceğine inanarak 8 kişiden 5 kişi başarıyla FBI ofisine girerler ve yüzlerce dosyayı çalarlar.

Dosyaların kopyelerini çeşitli gazetelere yollarlar. Sadece filmde de konuşan Washington Post gazetecisi Betty Medsger yayınlar haberi ve öbür gazetecilerin yaptığı gibi dosyaları FBI’a yollamaz.

Bunca yıl geçmesine rağmen FBI kimlerin buroyu soyduğunu bulamadı. Simdi zaamanaşımı süresinin bitiminden sonra “Citizens’ Commission” üyeleri konuşmaya karar verdiler.

1971 onların hikayesidir.

© NKENdiKEN

© h. nazan ışık