Macy’s Thanksgiving Day Parade 2014

h. nazan ışık—

27 Nov 2014—

Bugün Thanksgiving Day (Şükran Günü): Amerika’da ki önemli tatil günlerinden birisi. Şükran Günü’nun ne zaman, nasıl, neden başlaması, yani tarihçesine değilde günümüzdeki yerine bakmak daha ilginç geldi.

Thanksgiving her yıl Kasım ayının dördüncü Perşembe gününde kutlanıp, Noel ve Yeni Yıl tatiller sezonuna başlangıç oluyor. Okullar dahil pek çok ışyerinde çalışan memurlar için 4 günlük bir tatil ve geleneksel olarak ailelerin, arkadaşların biraraya gelip yiyip, içip kutladıkları (ve şükranlarını ifade ettikleri) bir gün.

Günün temel yemeği hindi ve kabak tatlısı. O gün için kaç tane hindi kesildiğini düşünmek bile istemiyorum.

New York’ta Thankgiving Day’in en göz memnun edici olayı, büyük mağazalardan biri olan Macy’s in 1924’den beri düzenlediği Thankgiving Day Parade (Şükran Günü Geçiti). Çizgi film karakterlerini büyük balonlarla canlandıran geçit herkesin zevkle izlediği bir olay.

Thanksgiving day Parade 2014

foto © h. nazan ışık, All rights Reserved

Ronald McDonald neredeyse bütün 57. Sokağı kapsayacak kadar büyüktü

DSCF6037 Bid Apple ve Virginia 5X7

foto © h. nazan ışık, All Rights Reserved

‘Big Apple’ ve arkasında ‘Virginia’ .

Seyircileri izlemekte ilginç: bazıları sabahın erken saatlerinde plaj sandalyeleri ile gelip ön sıralarda yer alırken, bazıları da babalarının omuzunda oturup balonları seyretmekten hoşlanıyordu.

Thanksgiving Day Parade 2014

foto © h. nazan ışık, All Rights Reserved

Bu çocuğun önce suratındaki ciddi ifade ve sonra da şapkası çekti dikkatimi. Dönüp neye baktığını görmek yerine beklemeği tercih ettim.

2014 Thanksgiving Parade

foto © h. nazan ışık, All Rights Reserved

Büyük ‘Spider-Man’ balonu girdi çerçeveme ve ikisinin kostümü birleşdi.

Bazı balonlar ürkütücü idi. ‘Toothless’ onlara bir örnekdi

Thanksgiving Parade

foto © h. nazan ışık, All Rights Reserved

‘Toothless’ hem gözleri  hem de tırnakları ile geçitte.

Çocuklar neredeyse bütün karakterleri tanıyorlardı. Hangi karakterin geldiğini onların çoşkunlukla ismlerini çağırmalarından ögreniyordum.

‘Spongebob Squarepants’! ‘Spongebob Squarepants’! Neredeyse herkes çok yakın arkadaşını çağırır gibi bağırıyordu.

Thanksgiving Parade

foto © h. nazan ışık, All Rights Reserved

‘Spongebob Squarepants’ sokakları süsleyip herkesin dikkatini çekiyordu.

Kaç tane balon geçti hatırlamıyorum. Ama her yıl geçidin en son karakteri ‘Santa’s Sleigh’

Thanksgiving Day Parade 2014

foto © h. nazan ışık, All rights reserved

Santa kayağinın içinde oyurup herkese el sallayarak hem geçitin sona erdiğini hem de hemen arkasındaki en son ‘Macy’s Red Believe Stars’ balonlar da Noel’in çok yakın olduğunu hatırlatıyordu.

Geçit sabah 9:00’da başlayıp 4 kilometreden fazla yürüyüşle Macy’s alış veriş merkezinin önünde Broadway şovlarından gösterilerle hemen hemen 13:00 cıvarında sona eriyor.

Geleneksel olarak ailelerin, arkadaşların biraraya gelip yiyip, içip kutladıkları gün öğlenden sonra 4:00 cıvarında büyük yemekle devam ediyor.

Genelde super marketler, pastaneler, içki satan dükkanlar, çiçek satan dükkanlar insanların son ihtiyaçlarına cevap vermek için öğlenden sonraya kadar açık oluyor ve sonra çalışanlar aileleriyle, arkadaşlarıyla buluşuyordu.

Ama bu son yıllarda değişti büyük mağazalar ve alış veriş merkezleri için bu geleneksel kutlama yerini “nasıl daha çok para yapabiliriz” düşüncesine bırakmış. Ve her sene dükkanlar sadece Cuma günü değil, ‘Şükran Günü’ nde bile saat 18:00 açılıp, ucuzluk yapıp para yapmanın yollarını arıyorlar.

Insan, ailelerle kutlanan ‘Şükran Günü’ nereye gitti diye düşünmeden yapamıyor.

© NKENdiKEN

© h. nazan ışık

All photos/bütün fotoğraflar © h. nazan ışık, All Rights Reserved