New York da Dünya Çapında “March Against Monsanto” Yürüyüşüne Katıldı

h. nazan ışık—

23 May 2014—

GDO (Genetiği Deşiştirilmiş Organizma)’yı protesto etmek amacıyla dünya çapında yıllık düzenlenen “March Against Monsanto”, çok uluslu tarım teknoloji firması, “Monsanto,’ya Karşı Yürüyüş” e New York da katıldı.

“March Against Monsanto” (MAM)’ı organize edenlere göre protestoya 38 ülke ve Istanbul dahil 428 şehir katıldı.

Afışlerin ana teması “Stop Monsanto” ve “Stop GMO” (genetically modified organism = GDO, genetiği değiştirilmiş organizma)” ile hem firmayı hem de genetiği değiştirilmiş ürenleri protesto amaçlı idi.

DSCF6281 yuruyuş

© h. nazan ışık

Çeşitli pankartlarla GDO’ya karşı endişelerini seslendiren New York’lular yürüyüş sırasında.

Genetığı değiştırilmiş (GD) tohumlar yetiştiren firma olan Monsanto’nun, ya da GD ürünlerin durdurulmasının zorluğuna inanan aktivist ve sempatizanlar en azından GD ürünlerinin etiketlerle belirlenmesini istediler.

25 Mayıs 2013’de yer alan ilk yürüyüşü, 12 Ekim 2013 ve 24 Mayıs 2014’yürüyüşleri takip etti. Bu yıl 23 Mayıs 2015’de protesto üçüncu yılını ve dörduncü yürüyüşünü gerçekleştirdi.

Monsanto buttons

© h. nazan ışık

Protesto düğmeleriyle bir yürüyüşcü.

Yürüyüş başlamadan önce, herkesin toplandığı yerde bir hanım gördüm, 3 tane düğme vardı sırt çantasında.

“Neden 3 tane, bu dördüncü protesto yürüyüşü değil mi?” diye sordum.

“Evet, bu dördüncü.” dedi, ve devam etti. “Bir bey var: Her yürüyüşte kendi yaptığı düğmelerle geliyor ve herkese dağıtıyor. Henüz gelmedi. Eminim gelir. Bunlar eskiler”.  Sonra gördüm aynı hanımı, 4. düğmeyi göğsüne takmıştı.

Protestoda GD gıdaların yanışıra Monsanto’nun ürettiği, yabancı otları öldüren kimyasal madde “Roundup”’un insane sağlığına yarattığı zararlar da dikkate getirildi. Dünya Sağlık Organizasyonu bu kimyasalı “insanlarda kansere sebep olabilecek” madde olarak açıklamıştı.

Buna yönelik afişler de vardı.

march against monsanto NY 2015

© h. nazan ışık

Bir anne kendi boynunda “Monsanto İnsanları Öldürüyor”, ve çocuğunun boynunda da “ Beni koru, GDO’ya hayır de!”yazıları ile endişesini dile getiriyordu.

march against monsanto NY 2015

© h. nazan ışık

Başka bir anne çocuğunu taşırken, çocuk da “ DGO’dan kork” yazısını taşıyordu.

New York’da yürüyüşe katılanlar Dag Hammarskjold Plaza’da (2. Cadde ve 47. Sokak, Manhattan) toplandılar, 2. Caddeden aşağı yürüyerek Tompkins Square Park (7. Sokak ) da bir araya geldiler. Parkda daha eğitici bilgiler verildi, konuşmalar yapıldı, çeşitli gruplar muzik yaptılar ve GDO’suz yemekler dağıtıldı. Park sanki bir piknik yeri gibiydi.

Photos © h. nazan ışık, all rights reserved

© h. nazan ışık