Bronx’taki Italyan’lar Columbus Günü’nü Bill de Blasio ile kutladı.

h. nazan ışık—

11 October 2015—

Şimdiye dek–Coney Island’da yapılan Marmaid (Deniz kızı) ve Brooklyn’de yer alan West Indian törenleri hariç—sadece Manhattan’da yapılan geçit törenlerini izlemiştim.

Columbus Günü Bronx’ta 11 Ekim Pazar günü, Manhattan’da da 12 Ekim Pazartesi günü kutlanıyor. Bu kez Bronx’takini de izlemek istedim. Bir yerde tecrübe, bir yerde de karşılaştırmak için. Ilk kez gittim oraya, ne bulacağımı bilmiyordum.

Mayor de Blasio at the Bronx Columbus Day Parade

New York Belediye Başkanı Bill de Blasio Bronx Columbus Günü geçit töreninde Italyan bayrağı elinde halkı selamlarken.

Geşit töreninin yapılacaği yerin adresi vardı yanımda. Gittim oraya. Ilk farkettiğim şey Manhattan geçit törenlerinde görmeğe alıştığım polis memur sayısınin azlığıydı. Onun yanı sıra gene Manhattan’dan alıştığımız kaldırımla caddeyi ayıran barikat yoktu hiç. Ilk önce acaba yanlış yeremi geldim diye düşündüm. Adresi tekrar kontrol ettim, doğru idi.

Törenin yapılacağı caddeyi kesen sokağın girişinde barikat ve orada dikilen sadece bir polis gördüm. Ona sordum.

“Doğru yerdesin. Bak, ilerde gördüğün grubun içinde Belediye Başkanı Bill de Blasio’da yürüyor.” dedi.

Yetiştim onlara. Tabii her zaman olduğu gibi Bill de Blasio’nun etrafında kendi koruma görevlileri vardı.

Ekim ayına göre oldukça sıcak, ve çok güneşli bir gündü. De Blasio yukardaki resimde görüldüğü gibi ceketsiz idi. Ve herzaman olduğu gibi elinde o güne ait bir bayrak vardı. Italyan bayrağını kenarda kendi getirdikleri sandalye ya da katlanabilen plaj koltuklarında oturan halka sallıyordu.

Mayor de Blasio is greeting spectators at the Bronx Columus day parade

Hayret! Barikat olmaması insanları ne kadar birbirlerine yaklaştırıyor. Belediye Başkanı de Blasio seyircilerin yanına gidiyor, el sıkıyor, hatta kısa sohbet bile ediyordu.

Seyirciler çok kalabalık değildi, ama genel hava sıcak, rahat, samimi idi.

Mayor de Blasio at the Bronx Columbus Day parade

Geçit töreni açan davetliler caddenin sonunda kurulan sahneye yerleştiler. Önce Italyan, sonra Amerikan Istiklal marşları çalındı. Bill de Blasio kendisinin de Italyan aslından geldiğini belirtti konuşmasında.

Ben sonuna kadar beklemedim. Ayrıldım. Daha kaç kişi konuştu bilmiyorum.

Geriye doğru yürümeğe başladım. Tören devam ediyordu. Bu arada insanlar karşıdan karşıya geçiyor, yolda yürüyordu. Bir süper market dükkanın önüne 4 tane masa kurmuş, örnek yemeklerle gayet cömertce herkesi besliyordu.

Bronx Columbus günü gayet samimi, rahat bir ortamda kutlandı.

Bakalım, yarın Manhattan’da nasıl olacak.

© h. nazan ışık

Fotoğraflar © h. nazan ışık , bütün haklar saklıdır.

© NKENdiKEN