Italyanlar Columbus Günü’nü Bronx’tan Sonra Manhattan’da da Kutladı

h.nazan ışık—

12 October 2015—

New York şehri Columbus Günü’nü iki kere kutladı. Ilki 11 Ekim’de Bronx’ta New York Belediye Başkanı Bill de Blasio’nun da katıldığı geçit töreni ile kutlanmıştı. Ikincisi ise12 Ekim’de Manhattan’da kutlandı.

Bir önceki yazıda Bronx ile Manhattan Columbus Günü geçit törenini karşılaştırmayı amaçladığımı söylemiştim.

Manhattan’da genelde büyük geçit törenlerine sadece Belediye Başkanı değil, New York Valisi, USA Senatörü de katılıyor.

Bronx’ta ilk farkettiğim şey Manhattan geçit törenlerinde görmeğe alıştığım kaldırımla caddeyi ayıran barikat yokluğu, ve polis memuru sayısının azlığı idi.

Mayor de Blasio is about to meet the press before the Columbus day Parade

© h. nazan ışık

Manhattan’daki geçit töreni 47. Sokaktan başladı. Ben 42. Sokağa geldiğimde geçit töreninin olacağı caddeye girişin kapatıldığını gördüm. Polisler halkı yönlendiriyorlardı.

Manhattan’ın büyük bir kısmında sokak isimleri numaralarla belirlenmiş. Bu tören 47. Sokaktan başlayıp, 72. Sokağa kadar, Manhattan adasının uzunlamasına tam ortasından geçip adayı batı tarafı, doğu tarafı diye ayıran 5 inci Caddesinde oldu.

Söylediğim gibi daha 42. Sokaktan, yani 5 sokak aşağıdan cadde kapatılmıştı. Ve birbirine kilitlenmiş barikatler caddeyi duvar gibi sarmıştı. Polisler her yerdeydi. Nerde o Bronx’taki rahat , samimi hava?

Mayor de Blasio talking to some paraders before the parade starts

© h. nazan ışık

Bill de Blasio geçit töreninden önce geçite katılacak bir grupla sohbet etti. Görüldüğü gibi geçit törenine katılacaklar bile sıralarını barikatın gerisinde bekliyorlardı.

Mayor de Blasio is answering the press before the Manhattan Columbus day parade started

Geçit töreni başlamadan önce Belediye Başkanı de Blasio basın mensuplarının sorularına cevap verdi.

Mayor de Blasio at the Msnhsttsn Columbus Parade

© h. nazan ışık

Gazetecilerin sorularına cevap verdikten sonra Belediye Başkanı de Blasio geçitteki yerini aldı. Bronx’taki geçit töreninden farklı olarak bu kez “Bill de Blasio” resmi pankardın arkasında yürüdü. Elinde gene Italyan bayrağı vardı. Acaba dün Bronx Columbus Günü tören geçitinde taşıdığı aynı bayrak mıydı elindeki?

Geçit töreni başladı. Ve ben ayrılmak üzere geri döndüm.

Hangi politikacılar törene katıldı, kaç tane bando vardı, başka hangi organizasyonlar katıldı, tören ne kadar sürdü bilmiyorum. Ama Italyan kökenli New York Valisi Andrew Cuomo’nun katıldığına eminim.

Hemen çıkmak yerine geri yönde yürüdüm.

at the beginning of the parade a dancer is fixing another dancer's dress

© h. nazan ışık

Törene katılan bir dans grubu üyeleri -hangi grup bilmiyorum- hala giysilerini düzeltiyorlardı. Genç kızlardan biri şalını arkaya bağlarken  başka bir üye hemen arkadan gelip ona yardım etti.

Bronx’ta insanlar istedikleri yerden karşı karşıya geçebiliyorlardı. Burada kesinlikle bu sadece daha önce belirlenen sokaklardan ve polisin izin verdiği zaman geçebildiler.

Bronx’taki samimi, rahat hava burada kendini daha büyük ama daha resmi bir törene bırakmıştı.

 

© h. nazan ışık

Fotoğraflar © h. nazan ışık, Bütün haklar saklı

© NKENdiKEN