HEP KENDİME SORDUĞUM İKİ SORU VAR !!!! (2. Bölüm)

h. nazan ışık—

17 Nisan 2016—

Geçiş törenlerinde hava durumu etkili mi?

Belediye Başkanı, Senatör, Vali neden her törene katılmıyorlar?

Tartan Günü Geçit Töreni’nde 9 Nisan, Cumartesi soğuğu, yağmuru ile kış gününü yaşatırken, Yunan Bağımsızlık Günü’nde 10 Nisan, Pazar günü güneşli, güzel ılık ilkbahar gibiydi. Ve Iran Günü’nde 17 Nisan, Pazar günü ise tam bir yaz günü kadar sıcakdı.

Hava durumu törenleri etkiledi mi?

Tartan Günü Geçit Töreni’ni bir önceki yazıda resimlerle getirmiştim. Bu seferde Yunan ve Iran Günü Geçit Törenlerine bakalım, ve kararı siz verin.

Greek Independence Day/ Yunan Bağımsızlık Günü:

Greek parade 2016© h. nazan ışık

Bir gün öncenin soğuk, yağmurlu havası ertesi gün güneşli ilkbahar havasının ılıklığı ile geldi. Seyirciler 5inci Caddede atkı, eldiven, şemsiye yerine eşarp, güneş gözlüğü ile geçitin başlamasını bekliyorlardı.

DSCF2975 de Blasio© h. nazan ışık

Tören elinde Yunan bayrağı ile Belediye Başkanı Bill de Blasio ve diğer misafirlerle 13:45 de başladı. De Blasio tribüne çıkarak orada oturan Yunan ileri gelenlerinin ellerini sıktı, selamlaştı. Ve mikrofonda “Bugün hepimiz Yunanız” dedi.

Greek Parade 2016© h. nazan ışık

Ve sonra , milli marşlar çalındı.

Greek Parade 2016© h. nazan ışık

Ve arkadan Senatör Chuck Schumer gönündü. Her zamanki gibi elinde megafonu ve arkasında “Meet Senator Chuch Schumer” yazısını taşıyan görevlileri vardı. Geçen yıllardan hatırladığım kadarıyla megafonla ezberlediği bir kaç yunanca kelime söylerdi, ama bu kez duymadım.

Havanın çok güzel olmasına rağmen tribünün olduğu yerde bile pek seyirci yoktu. Belki onun için Senatör megafonu kullanmadı.

Greek Parade 2016© h. nazan ışık

‘Evzones’ her yıl olduğu gibi törene katılmak üzere Yunaniştan’dan gelmişlerdi. Sağ bacaklarını havaya kadar kaldırıp gayet güçlü ve sesli bir tarzda yere vuran bu Yunan askerleri törende herzaman olduğü gibi gene ilgiyle izlendiler.

Greek Parade 2016© h. nazan ışık

Zaman ilerledikçe seyircilerin sayısı artmağa başladı. Bazı seyirciler sadece bayrakla değil, Yunan bayrağı renginde yüzlerini boyararak ve mavi peruk ile desteklerini gösterdiler.

Greek parade 2016© h. nazan ışık

Çogu zaman törenin bittiği yer törenden daha ilginç oluyor. Herkes ya bir arada, ya da sadece bir kaç kişi resim çektirmek istiyor. Burada da Yunan-Amerikan Folklör Derneği ekipleri törenden hemen sonra resim için hazırlanıyorlar.

 

İran Geçit Töreni/ Persian Parade

Sıcak, güneşli tam bir yaz havasıydı o gün.

persian parade© h. nazan ışık

“I am IRAN /Ben Iran’ım” mesajı ile geçite katılan çocuklar kısa kollu giysilerinin içinde rahatca yürüyorlardı.

persian parade© h. nazan ışık

Tribünde kimler vardı bilmiyorum. Kimisinin elinde Amerikan, kimisinde de Iran bayrağı vardı.

Bu geçitde de çeşitli dans ekipleri havaya neşe kattılar.

persian parade 2016© h. nazan ışık

Seyirciler de ellerinde bayraklarla töreni desteklediler.

Sonuç olarak havanın çok etkili olmadığına karar verdim. En şenlikli ve en kalabalık geçit töreni soğuk ve yağmura rağmen Tartan geçit töreni idi.

Hâlâ Belediye Başkanının, Senatörün, Valinin törenlere katılma kararlarına neyin etkilediğini anlayamadım. Ne Tartan ne de İran geçit töreninde hiç kimse yoktu.

Fotoğraflar © h. nazan ışık , Her hakkı saklıdır / All rights reserved

© h. nazan ışık / NKENdiKEN