NYFF 2013 (Part 1) New York’taki Film festivalleri, NYFF, ND/NF ve TFF, ve Tanıttıkları Türk Yönetmenler. Yenilikler Ne Getirecek?

h. nazan ışık—

Aug 21, 2013—

New York’ta neredeyse hergün bir film festivali var, ama yıllardır en önemlileri, en saygı değerleri Film Society of Lincoln Center (FSLC) ’in düzenlediği ‘New York Film Festivali’(NYFF) ve FSLC ile MoMA (Museum of Modern Art)’nın ortak sunduğu  ‘New Directors/New Films (ND/NF)’ (Yeni Yönetmenler/Yeni Filmler) festivali.  2002’de başlayan, daha yeni olan  ‘Tribeca Film Festivali’(TFF) de onları takip ediyor.

Her festival yıllar ıçinde bir takım değişikliklerden geçti.  Örneğin bu yıl 12. yılını kutlayan Robert De Niro’nun kurucularından olduğu Tribeca Film Festival’i üç kere değiştirdi Artistik Direktörünü. Şimdilik son Artistik Direktör Cannes Film Festivali’nden gelen Frédéric Boyer.

Ama en büyük değişiklik FSLC ve dolayısıyla New York Film Festival’inde oldu. Her değişiklik festivalin programını da etkier genelde.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA© h. nazan ışık
Eski New York Film festival Program Direktörü Richard Peña

51. NYFF’i, Film Society of Lincoln Center (FSLC)  için yeni bir deneyime tanık olacak.  Son 25 senedir FSLC’nin Program Yönetmeni Richard Peña idi ve sunulan bütün programların seçiminde çok önemli bir yeri vardı; yıl içinde düzenlenen küçük serileri biraraya getirmenin yanısıra hem NYFF’nin seçim komite başkanlığını yapmış hem de ND/NF festivallerinin seçim komitesinde yer almıştı.  Geçen sene, festival 50. yılını kutlarken, kendisinin de program direktörü olarak 25. yılını kutladığını ve festivalden sonra FSLC’den ayrılacağını belirtmişti, ve ayrıldı.

Richard Peña yıllar içinde NYFF ve ND/NF festivallerine Türk yönetmenlerini davet etmişti. Nuri Bilge Ceylan (Mayıs Sıkıntısı  Clouds of May, 2001 ND/NF, Uzak / Distance, 2003 NYFF , İklimler/Climates, 2005 NYFF, Bir Zamanlar Anadolu’da / Once Upon A Time in Anatolia,  2011 NYFF), Yeşim Ustaoğlu (Güneşe Yolculuk/Journey to the Sun, 2000 ND/NF, Araf / Somewhere in Between, 2012 NYFF)  Derviş Zaim ( Tabutta Rövaşata / Sommersoult in a Coffin, 1998 ND/NF), Özcan Alper ( Sonbahar /Autumn, 2009 ND/NF) , Seren Yüce (Çoğunluk / Majority, 2011 ND/NF )’nin yanısıra yeni Italyan Sinemasını tanıtan ‘Open Roads’ festivali ile Ferzan Özpetek’i, 2007’de düzenlediği retrospektif ile Zeki Demirkubuz’u 7 filmi ile ve  Moon and Star Project ile beraber hazırladıkları 14 gün süren, en geniş kapsamlı retrospektif “The Space Between: A Panorama of Cinema in Turkey” programı ile Yılmaz Güney, Memduh Ün, Metin Erksay, Ömer Kavur, Atıf Yılmaz, Erden Kıral,  Lütfi Ö. Akad,  Halit Refiğ, Ali Özgentürk, Fatih Akın, Özcan Alper, Raşit Çelikezer ve diğerlerini New York’a tanıtmıştı.

Bu yıl, Richard Peña ayrıldıktan sonra  program yönetmenliği bir kişi yerine FSLC Sinematek Program Direktörü (Dennis Lim) ve NYFF Program Direktörü (Kent Jones) olarak iki kişi tarafından yapılıyor.

Bu sene MoMA ve FSLC tarafından ortak düzenlenen  ve ve FSLC Sinematek Program Direktörü Dennis Lim’ninde program seçim komitesi üyesi olduğu  ND/NF festivali Türk yönetmenleri için iyi idi.  20-31 Mart’ta yer alan festivalde Ali Aydın, uzun metraj filmi (Küf/Mold), Engin Kundağ (Ararat) ve Başak Büyükçelen (Derin nefes Al/Take A Deep Breath) kısa metraj filmleri ile festivalde yer alan üç Türk yönetmeni idi.

Tribeca Film Festival’i de yıllar içinde bir çok Türk film yönetmenini New York’a getirdi.  Reha Erdem (Jîn. 2013 TFF,  Beş Vakit/ Times and Winds, 2007 TFF) Hüseyin Karabey (Gitmek/ My Marlon and Brando, 2008 TFF) , Emin Alper (Tepenin Ardı /Beyond the Hill , 2012 TFF), Yeşim Ustaoğlu (Pandora’nın Kutusu /Pandora’s Box, 2009 TFF ), Feo Aladağ (Ayrılık/ Die Fremde TFF 2010) , Handan İpekci (Büyük Adam, Küçük Aşk / Hejar /TFF  ), Pelin Esmer (Oyun/The Play TFF 2006) Özer Kızıltan (Takva / Takva: A Man’s Fear of God, TFF) bunlara örnek

Bunların dışında MoMA Film Departmanı da Fatih Akın (Head-On/ Duvara Karşı),  Tolga Karaçelik (Gişe Memuru/ Toll Booth),  Aslı Özge (Köprüdekiler/ Men on the Bridge), ve bir haftalık retrospektif ile Ferzan özpetek’i bütün filmleriyle tanıtmıştı.

Bakalım  27 Eylül-13 Ekim  arasında yer alacak bu yılki NYFF’inde Progranm Direktörü Kent Jones neler getirecek……!

© h. nazan ışık

Photo © h. nazan ışık / NKENdiKEN.com

http://www.turkishny.com/h-nazan-ik/24-h-nazan-ik/131191-new-yorktaki-film-festivalleri-nyff-ndnf-ve-tff-ve-tanittiklari-turk-yonetmenler-yenilikler-ne-getirecek#.UhTRgLzlWT0

3 thoughts on “NYFF 2013 (Part 1) New York’taki Film festivalleri, NYFF, ND/NF ve TFF, ve Tanıttıkları Türk Yönetmenler. Yenilikler Ne Getirecek?

  1. s. yaz

    As students of new turkish cinema, I am grateful to Richard Pena who showed us the best movies in New York City.