NYFF 2013 (Part 2) 51. NYFF’nin Ana Programı Açıklandı

h. nazan ışık—

Aug 22, 2013—

27 Eylül-13 Ekim tarihleri arasında yer alacak olan 51. NYFF’nin ana programına bazı yönetmenler 5. kere dönerken, Türk yönetmenler o kadar şanslı değiller.

 


Foto: © h. nazan ışık
27 Eylül’de başlayacak olan 51. New York Film Festivali’nin panosu.

New York Film Festivali dünyaca bilinen en saygı değer festivallerden biri ve bu yıl 51. yılını yeni Program Direktörü ile kutlayacak.

New York Film Festivali (NYFF) yeni Program Direktörü ve seçim komitesi başkanı Kent Jones ve seçim komitesi üyelerinin seçtiği programda bu yıl 35 uzun metraj film var. Ve bunların 12 tanesi Cannes Film Festivalinden.

Program Direkrörü Kent Jones “ Evet, Cannes film festivali’nden 12 film var; çünkü herkes o festivali hedef alıyor.  Ana bölümdeki filmlerin seçimindeki çeşitliliği seviyorum, içinde belgeseller, komediler, biyografiler, macera, destan, ağıt, keşif, araştırma, doğrulama, onaylama filmleri var” diyerek açıkladı programı.

NYFF yıl içinde daha önceki festivallerde ödül kazanan filmleri bir araya getirmesi ile tanınır ve bu senede bu kuralı (!) bozmadı: 2013 Cannes Film Festivali’nden Palme d’Or ödülünü alan Abdellatif Kechiche’nin filmi Blue is the Warmest Color(La Vie D’Adéle); Grand Prix ödülüne sahip Joel ve Ethan Coen’in filmi Inside Llewyn Davis; Jia Zhangke’nin A Touch of Sin; Rithy Panh’ın The Missing Picture; Hany Abu-Assad’ın Omar; Alexander Payne’nin Nebrasca ; Sundance Film Festivali’nden Joe Brewster and Michèle Stephenson’nın  American Promise ve Berlin Film Festivali’nden Sebastián Lelio’nun Gloria filmleri bunlara örnek.

Bu seneki programda yer alan bazı yönetmenler çeşitli senelerde gösterilen filmleri ile sanki NYFF’in demirbaş misafirleri gibi: Hong Sang-soo (Turning Gate, NYFF 2002; Woman is the Future of Man, NYFF 2004, Tale of Cinema, NYFF 2005; Woman on the Beach, NYFF 2006; Night and Day, NYFF 2008; ve Oki’s Movie, NYFF 2010) Nobody’s Doughter Haewon filmi ile, Catherine Breillat (36 Fillette, NYFF 1988; Fat Girl, NYFF 2000; The Last Mistress, NYFF 2007; ve Bluebeard, NYFF 2009) Abuse is Weakness filmi ile; Jim Jarmusch ( Stranger Than Paradise, NYFF 1984; Down by Law, NYFF 1986; Mistery Train, NYFF 1986; ve Night on Earth, NYFF 1991) Only Lovers Left Alive filmi ile ; Ethan ve Joel Coen (Blood Simple,NYFF 1984, Miller’s Crossing, NYFF 1990ve No Country For Old Men, NYFF 2007) Inside Llewyn Davis filmi ile, Claire Denis (Beau Travail, NYFF 1999; Friday Night, NYFF 2002; ve White Material, NYFF 2009) Bastards filmi ile bu seneki programda yer alan bu yönetmenlere birkaç örnek ve bunlara en az bir filmiyle daha önce festivale katılan 11 isim daha ekleyebiliriz…

Bu sene ana programda Türkiye’den hiç film yok festivalde.

Festival seçim komitesi bu yıl 51. yılını kutlayacak olan ‘ NYFF’ nin açılış filminin Dünya Prömiyeri ile Paul Greengrass’in filmi ‘Captain Phillips’ olduğunu belirttiler.

‘Captain Phillips’ açılış filmi olarak iyi bir seçim gibi görünüyor.  Birinci neden, 2009’da Maersk Alabama kargo gemisinin Somali korsanları tarafından ele geçirilişini inceleyen film Dünya’da ilk kez gösterilecek; ikinci neden, filmin baş oyuncusu pek çok ödülün yanısıra  iki kez Oscar alan Tom Hanks; ve üçüncu neden de gene çeşitli ödüllere ek olarak ‘United  93’ filmiyle Oscar’a aday gösterilen Paul Greengrass yönetmiş.  Kısacası Kırmızı halı’da  birçok gazeteciyi, fotoğrafcıyı memnun edecek, billet satacak, salonu dolduracak ve ilgi çekecek her türlü faktöre sahip bir film.

Festivalin merkez filmi Ben Stiller’in yönettiği The Secret Life of  Walter Mitty ve kapanış filmi de Spike Jonze’un filmi Her olarak açıklandı.

© h. nazan ışık

Photo © h. nazan ışık / NKENdiKEN.com

 

http://www.turkishny.com/authors/131265-h-nazan-ik/131265-h-nazan-ik#.UhXyprzlWT1

One thought on “NYFF 2013 (Part 2) 51. NYFF’nin Ana Programı Açıklandı